Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

editorial

L’afar de Catalonha met en question la democracia d’Espanha e de l’UE

Lo primièr d’octòbre passat, Euròpa e lo Mond entièr vegèron espaventats la violéncia que patiguèt lo pòble determinat a votar en Catalonha e Aran. De mond per tot lo territòri ensajavan pacificament de defendre las urnas e lor drech de vòte del temps qu’una armada de milièrs d’agents de polícia espanhòla e de la Gàrdia Civila agarrissián lo mond amb cruseltat, quitament los vièlhs e los enfants. Una violéncia que nafrèt dins lor carn mai d’800 personas, mas que l’estat espanhòl refusa de reconéisser.
 
L’endeman, lo Parlament Europèu modifiquèt son programa per i consagrar la jornada. Dins aquela sesilha, totes los grops de l’eurocambra demandèron que i aguèsse un dialòg entre lo govèrn catalan e l'espanhòl, mas amb de nuanças. Los grops majoritaris comprenon solament lo dialòg dins l’encastre de la Constitucion espanhòla, qu'es justament la posicion del govèrn de Mariano Rajoy. Totes rebutèron las violéncias policièras, del temps los Verds e lo grop unitari de las esquèrras europèas las condemnavan amb mai de fermetat.
 
E divendres passat, mentre que lo govèrn catalan publicava lo resultat oficial del referendum, lo govèrn espanhòl faguèt un cambiament exprès de la Lei de las Societats de Capital, per que cèrtas companhiás poguèsson quitar Catalonha.
 
Es a dire:
 
— L’UE sosten que lo referendum de Catalonha es illegal segon la lei espanhòla.
 
— L’estat espanhòl refusa de cambiar la lei per sièis milions de catalans que dempuèi de decennis demandan de votar. Mas pòt cambiar una lei en un jorn per que quatre societats pòscan fugir Catalonha.
 
—L’article 7 del Tractat de l’Union Europèa permet de suspendre los dreches d’un estat membre se l’Union considèra que menaça los dreches e las valors democraticas. Mas degun l’a pas mençonat.
 
— L’UE afirma que l’afar de Catalonha e Aran es intèrne a l’estat espanhòl, e demanda a las partidas que dialòguen e se metan d’acòrdi.
 
Imaginatz una femna maltractada per son marit e qu’aquesta vòl divorciar. Per evitar la separacion, lo marit la bat. Li diriatz, a aquela femna, que lo divòrci es una marrida idèa e que çò que deu far es dialogar amb lo marit maltractaire?
 
En Catalonha, coma en Occitània, se vesiá l’UE amb espèr, coma una idèa de patz e de tolerància e sustot de democracia. Vesiam l’UE coma una oportunitat d’aur per las minoritats nacionalas d’Euròpa. I cercàvem la reconeissença de las lengas e dels dreches umans que los estats refusavan. E vesiam que justament qu’èran los grands movements imperialistas dels grands estats, coma lo Front Nacional, los mai reticents a la confluéncia europèa.
 
Mas dempuèi qualques ans, aquela UE es venguda un club d’estats imperialistas que pagan d’argent a Turquia per tal d’aculhir pas mai de refugiats, qu’impausan de reduccions budgetàrias e de reformas del còde del trabalh per que ne benefícien los rics e la banca, qu’an jogat un ròtle marrit e interessat amb la crisi economica, mai que mai en Grècia ont an quitament pas acceptat lo resultat d’un referendum democratic...
 
Ara, la revolucion democractica que se debana en Catalonha e Aran èra una oportunitat d’aur qu’aviá l’UE de demostrar que sèrva sas valors fondadoiras e atal de luchar contra l’euroscepticisme generalizat. Un euroscepticisme qu’arrisca, ara, de s’estendre en Catalonha, un país tradicionalament europeïsta, ara decebut de l’UE.
 


abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

cesc guer tarragona
9.

la repressió brutal que ha sofer catalonha, ha dessemascatat espanha e Europa, la europa dels" valors democratics que guaita cap una altra banda.

  • 0
  • 0
Guilhèm Thomas Tolosa
8.

Plan bon article !


Mai lo temps passa, mai me disi que lo mai grand perilh per l'Euròpa es JC Juncker.

Tot çò qu'a fach aqueste tipe es estat totjorn un fracàs per l'Union.

  • 1
  • 0
Emmanuel Macron Lo Palais
7.

La democracia es lo ben de gens de ren, que se díson pòble.

  • 1
  • 0
Pirolet
6.

#2 Pas de relacion dirècta amb lo paure Jòrdi Vaur. Es un escais que m'agrada e que me sembla interessant de contunhar de far viure. Avèm agut los Guilhèm a Montpelhièr, los Raimond a Tolosa... perqué pas una dinastia de Pirolet. Sens qu'implique d'èsser de le meteissa familha, un pauc coma a cò dels romans.

  • 4
  • 0
Enric Mala Tèsta
5.

En Euròpa, despuèi mantes ans ara, lo còdi de foncionament de l'estructutra es tal que de tot biais, i es interdit a tot estat-membre d'adoptar una politica efectivament autra qu'ultraliberala, de dreita salvatja. Podètz votar a dreita o a esquèrra, vos i serà servit l'ultradrèita, amb o sense racisme, a vos de causir. Es l'ultima causida qu'Euròpa vos daissa encara. S'aquò's una democracia ?

Estructura europèa es una estructura foncionala per constrénher los estats d'Euròpa a adoptar totes sense excepcion los referents (anti-socials) nòrd-europèus e nòrd-americans, ont los interèsses privats dels mai fòrt supèran de plan luenh los del mai grand nombre…

  • 8
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article