Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

editorial

Macron viatja en Corsega per l’umiliar

Tre que lo sobeiranisme ganhèt las eleccions en Corsega, los jacobins an desencrosat la destral de guèrra. L'umiliant viatge de Macron dins l'illa coma mèstre e sénher es pas que la seguida dels prepauses de Lebranchu o Valls quand afirmavan que la cooficalitat del còrs era "pas possibla". Lo jacobinisme es atal. Se los còrses demandan democraticament d'aver lor lenga al meteis nivèl que lo francés, la reaccion jacobina la demòstran d’episòdis grèus de corsofobia coma los que se visquèron a París quand a l’Assemblada de l'illa se recuperèt l’emplec normal de la lenga del país en decembre de 2015.
 
“Se l’especificitat dels còrses es d’èsser enemics de la Republica, aquò es una error”, çò afirmèt Macron aquesta setmana passada. Alavetz, se pòt ben comprene que, per Macron, sa Republica es al dessús de la volontat majoritària del pòble exprimida dins las urnas, e doncas sa Republica es al dessús de la democracia.
 
Per evitar aquela dicotomia entre democracia o Republica Francesa, la primièra causa que faguèt Macron es se servir d'un crime comés fa 20 ans. En rendent omenatge al prefècte Erignac, sens parlar nieus una minuta de las autras victimas del conflicte còrsofrancés, ensagèt de plaçar las revendicacions còrsas del costat antidemocratic. Mas l'assassinat d'Erignac foguèt condemnat per la majoritat del pòble còrs que manifestèt contra. Un pòble que tanben manifèsta de mai en mai dins las urnas sa volontat de viure e decidir al país, e qu'a reclamat, pendent la manifestacion pus nombrosa de son istòria "democracia e respècte pel pòble còrs".
 
E après tota aquela pantomima, Macron prepausa pas qu'una mena de reconeissença constitucionala de Corsega que lo govèrn e l’Assemblada de l’illa avián refusada exprèssament.
 
Contra lo respècte cultural, la pluralitat lingüistica, la diversitat regionala e la riquesa patrimoniala, solament s’ofrís lo mur de contencion del nacionalisme exagonal. Vòlon perpetuar lo culte de la Republica (francesa, plan segur), coma entitat suprèma, a quin prètz que siá. Cada jorn es mai evident que França es pas res mai qu’una immensa preson de pòbles e de nacions, mas plan perfumada. Los que n’an viscut e n’an trach de privilègis i renonciaràn pas facilament. La mantendràn al prètz que siá, e se cal, en ensajant de profechar d'un assassinat comés fa 20 ans que tot lo mond planhon e condemnan.
 
 
 


abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

"Tàrrega" Igualada (PP.CC.)
8.

Igualtat, llibertat i fraternitat. Quina parodia, si ni tan sols poden reconèixer normalment una llengua que hi ha dins el seu estat, ni el fet nacional d'alguns dels seus territoris, on es la llibertat? i la igualtat?
En que es basa l'estat francès? En la opressió, en l'atac sistemàtic a allò que no es francòfon o jacobí.
Vaja que a frança, tot francès i qui no vulgui llenya, això no es feixisme, totalitarisme, i opressió?
Que s'ho fasin mirar, que estem al S.XXi, o no frança encara està a l'edat de pedra?
Visca la Terra...Lliure!
L'Ernest, "El Tàrrega".

  • 0
  • 0
Mèfi ! 31
7.

Es pas una humiliacion, es de terrorisme d'Estat de cap una volentat populara.

  • 5
  • 0
Pierre Draguinhan
6.

Bouscas. " Corse per-ço-que francés ... " Que couilloun...

  • 2
  • 0
Donacian Auvèrnhe
5.

#1 Òc-ben ! Fai pro temps que França oblidèt quelh «Siècle des Lumières», tant dinc los colidors dau poder coma dinc lo pòble bas. E per Corsega, quò se pòu maleirosadament verifiar totes los jorns dinc los jornaus francés en linha, embé un racisme fèrme violent e quasi sistematic dinc los comentaris dau mendre article paregut a prepaus de Corsega. De comentaris vergonhós que jamai son gis censurats per los moderators... Sembla que lais aguèsse un racisme tolerable... Vos laisse aquí, me'n vau bomir ! ☹

  • 6
  • 0
Gerard Cairon Florentin d Albigés
4.

Pensi que cal analisar lo comportament de Macron al regard de Corsega- amb una lectura psicologica.
El se volria préne per Napoleon, mas li manca una legitimitat- es pas còrs....benlèu un pauc a mitat pirenenc-coma ditz el.... mas aquò, solide, sufis pas per se poder quilhar a l'auçada de l'emperaire afranchimandit.
Deu ésser aquò que tracassa son inconscient, e que lo buta, per se vengar, a umiliar aquel pais que vejèt sortir lo grand òme del començament del segle XIX.
Comptem sus Còrses per li far tornar engolir son mespretz! Qual sap se serem aqui per los ajudar?

  • 8
  • 1

Escriu un comentari sus aqueste article