Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Espanha: Mariano Rajoy enfin investit president del govèrn

Lo vòte de l’investidura a fach veire una crisi grèva al Partit Socialista

Après 314 de govèrn interimari, l’estat espanhòl a investit Mariano Rajoy, del Partit Popular (PP), coma president del govèrn un còp de mai. Lo votèron dissabte los deputats de son partit, de Ciutadans e de Coalicion Canària. Mas es lo Partit Socialista (PSÒE) qu’amb son abstencion n’a facilitat l’eleccion. Al total, Rajoy foguèt elegit per 170 vòtes en favor, 111 contra e 68 abstencions.
 
Rajoy a ja explicat qu'anonciarà son govèrn dijòus e que prestarà jurament divendres.
 
 
Crisi al Partit Socialista
 
La votacion de l'investidura a demostrat la division del PSÒE. Un quinzenat de deputats socialistas (los catalans del PSC e dos de las Illas Balearas), rompèron la disciplina de vòte e votèron “non”. En mai d’aquò, l’èx-candidat socialista, Pedro Sánchez, que se vegèt obligat de demissionar coma secretari general del partit a causa d’un putsch del comitat federal, renoncièt abans l’investidura a sa condicion de deputat.
 
Tanben un deputat del partit Nòvas Canàrias que se presentava jol parapluèja del PSÒE, votèt tanben “non”. E mai, dos deputats socialistas diguèron que s’abstenián “per constrencha” al moment de votar, per far sentir lor malèsser.
 
Al moment de l’investidura, de votants e de militants socialistas se rassemblèron davant la pòrta del Congrès dels Diputats. Manifestavan lor malèsser per l’abstencion del PSÒE, que durant tota la campanha assegurèt que fòrabandiriá Rajoy.
 
 
Un debat plen de tension
 
Lo debat foguèt fòrça tendut. Las intervencions èran limitadas a 10 minutas per Rajoy e a cinc pels diferents partits de l'oposicion.
 
L’intervencion del deputat independentista catalan Gabriel Rufián (ÈRC) foguèt fòrça dura contra lo PSÒE. Rufián acusèt los socialistas d’èsser de traitres e enumerèt una seguida de repròchis que provoquèron la protèsta del PSÒE. Aquela batèsta dialectica entre PSÒE e ÈRC, Podèm la jonguèt.
 
 
Rajoy cambiarà pas res
 
Dins son discors, Rajoy avertiguèt qu’el èra pas dispausat a desfar çò qu’aviá bastit durant son mandat precedent. E mai quichèt lo PSÒE e Ciutadans per qu’aprovèsson lo budget que presentarà.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se podètz sosténer en venent sòci dels Amics de Jornalet o de l’associacion ADÒC, contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

"Tàrrega" Igualada (PP.CC.)
4.

Res a dir, ni a dir-li, no val la pena, el pobre i els pobres del seu govern, no donen per mes.
Ni ara ni en un futur, en podem esperar res.
Més del mateix.
Au, prendre amb ells.
L'Ernest, "El Tàrrega".

  • 0
  • 0
Felip Martèl Montpelhier
3.

Vai aüra veire quant de temps dura aqueu govèrn : amb l'espessa brutalitat de Rajoy e son refus de discussion, risca de petar dins pas gaire, e aqui, retorn a la partença, e lo P "SO"E riscan d'aguer de suspresas dins las urnas.

  • 2
  • 0
Franc Bardòu
2.

170 vòtes en favor, aquò significa que 179 non son en favor. Non ? Qué pòt valer una majoritat per Rajoy que non representa la majoritat dels electors ?

  • 1
  • 0
francesc palma
1.

La segona rendicion del PSOE: la primera foguet la rendicion del general Casado soeista que faguet un cop d'estat contra la República Espanhola, e que es rendiguet l'exercit a los fachas. La segona rendicion ha estat votar perquè guanhàs lo pipi.

  • 1
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article