Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Condemna istorica contra Monsanto pel glifosat

Un tribunal de Califòrnia considèra qu'es un cancerigèn e que la multinacionala deu pagar un jardinièr a causa de sa malautiá terminala

| Reuters / The Guardian
Un tribunal de Califòrnia a condemnat Monsanto a pagar 289 milions de dolars a Dewayne Johnson, un jardinièr que denoncièt la societat agroquimica en acusant l'erbicida glifosfat de son cancèr terminal.
 
L'òma aviá trabalhat tota sa vida amb d'erbicidas Monsanto e ara los mètges diagonostican que viurà entre dos e tres ans. Los jutges an considerat que los produches Monsanto son estats la causa de sa malautiá.
 
Lo glifosat es un dels erbicidas pus emplegats del Mond e l'Organizacion Mondiala de la Santat (OMS) considèra qu'es un cancerigèn potencial. Ça que la, lo vicepresident de Monsanto, Scott Partridge, a explicat que lo glifosat es "un dels erbicidas pus estudiats del Mond" e que i a "de centenats d'estudis e de pròvas que demòstran qu'es segur per la santat".
 
 

abonar los amics de Jornalet

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Sinistratus Pubescens
8.

En tot cap com ditz l’Eric que pòdem grasir dab aqueste verdicte. 250 milions d’euros que pòt semblar un chicotet au par deus 55 miliards qui Bayer a ponut tà crompar Monsanto, mes justament: despuish qui s’i a publicat l’esmenda, que s’an perdut 10 miliards en borsa! L’Ahar que comença de’us voler costar tintins.
Atau qu’ei donc possible d’i har arrecotir las multinacionaus, e aquestas que van dever calcular avant d’anar emposoar lo monde.

  • 2
  • 0
Tòni
7.

#5 Sèm a calòs. Un barbarisme qu’a faches sos cinc ans, quand seriá un apax, pòt far partida de la lenga condrecha e se substituïr al tèrme enregistrat dins los diccionaris. Parlar occitan es devengut un jòc.

  • 6
  • 0
Eric Guadalope
6.

E ben jo, m'esgaudissi de la condem... condam... condaem... de la fin de l'impunitat per Monsanto !

  • 3
  • 0
Pierre TERRAL
5.

#2 Un mòt coma « condemna » que se ditz, benlèu, endacòm, e que a una longa atestacion literària de, benlèu, mai de cinc ans dins Jornalet se merita plan de dintrar dins lo diccionari, quite a ne fòrabandir, per i far plaça, totes aquels abominables francismes que de milions d’occitanofònes an prononciats, cada jorn, pendent de sècles.

  • 1
  • 1
Mèfi ! 31
4.

Aquelles deverbals dirèctes son frequents en francitan e/ò argòt popular de Tolosa, a tal punht que sabèm pas se se ditz ò non en francés. Una explica, protèsta, regula, repèta,compèta, conjuga...
En lengua mondina, aquò's liure, que se demòra pas una "decise" academica :)

  • 2
  • 2

Escriu un comentari sus aqueste article