Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

La NASA a lançat una nau devèrs lo Solelh

La sonda solara Parker revolucionarà las coneissenças qu’avèm de nòstra estela

| NASA
Fa qualques decennis que la NASA i voliá arribar, mas fins ara aviá pas desvolopat la tecnologia qu’o rendèsse possible. Ara, enfin, la NASA a mandat devèrs lo Solelh la sonda Parker, que revolucionarà las coneissenças qu’avèm de nòstra estela.
 
Parker s’enaurèt ièr dimenge a 9h31 ora occitana (3h31 ora locala) del centre espacial del Cap Canaveral, als Estats Units.  La tòca de la mission es que la nau ajonga al començament de novembre l’atmosfèra exteriora del Solelh, la “corona solara”, e i amasse de donadas clau de l’astre.
 
Lo nom de la sonda rend omenatge a l’astrofisician Eugene Newman Parker, que dins los ans 1050 redefiniguèt las coneissenças de l’epòca sul Solelh e introduguèt de concèptes coma l’existéncia del vent solar.
 
 
Cossí capitarà a se fondre pas?
 
La temperatura de la corona solara despassa los dos milions de grases centigrads, mas la NASA a trobat lo biais d’evitar que la sonda Parker se fonda en s’i sarrar. Una de las claus se tròba entre la diferéncia entre temperatura (la velocitat de las particulas) e calor (l’energia que transmeton aquelas particulas).  La sonda intrarà dins la corona del Solelh, mas aquí la densitat es fòrça bassa e la calor reüssirà pas a damatjar cap de mecanisme. La sonda Parker recebrà una calor cinc cents còps pus nauta que sus la Tèrra, e lo bloquièr termoprotector mantendrà los instruments de mesura a 30oC.
 
L’enjòc màger, segon la NASA, es d’evitar la granda radiacion que proven del Solelh.
 

 

 

 
 
 
 




abonar los amics de Jornalet

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

"Tàrrega" Igualada (PP.CC.)
2.

Vinga, mes i mes, aixemplem horitzons, el saber no ocupa lloc. Crec que en aquesta sonda si han invertit diners que son útils, no com d'altres coses com un caça-bombarder, o un submarí atòmic.
Visca la Terra...Lliure!
L'Ernest, "El Tàrrega".

  • 0
  • 0
Joan Francés Blanc Estrasborg
1.

Baste i arribèsse la nuèit!

  • 2
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article