Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

crotz-tolosaCreated with Sketch.GasconhaVal d'AranCastièro

Vielha: an inaugurat un monument a l'anciana Legion Blanca

S'agís d'una companhiá d'elèit d'esquiaires de l'armada espanhòla fondada en 1961 en plena dictatura, que sa casèrna foguèt en Aran fins en l'an 2000. Un còp per an, los militars veterans se rescontran al país occitan

Lo cònsol màger, Juan Antonio Serrano (Unitat d’Aran-PSÒE) a inaugurat lo monument
Lo cònsol màger, Juan Antonio Serrano (Unitat d’Aran-PSÒE) a inaugurat lo monument | Ajuntament de Vielha e Mijaran
S’inaugurèt dimenge passat a Vielha un monument als militars de l’anciana casèrna de la nomenada “Legion Blanca”. Se tracta de la companhiá d’esquiaires e escalaires, una unitat d’elèit de l’armada espanhòla fondada en 1961 e que sa casèrna se trobèt al capluòc aranés entre 1962 e 2000. Lo monument l’inaugurèron a l’ocasion del desen rescontre de l’associacion dels ancians veterans d’aquela anciana casèrna qu’un còp per an s’amassan a Vielha.
 
L’eveniment a tengut lo sosten de la comuna. “Er Ajuntament de Vielha e Mijaran a participat ena Xau Trobada de Veterans Esquiaires Escaladors de Vielha, a on s’a inaugurat ua escultura en aunor a toti aqueri qu’ath long dera sua vida sigueren enes casèrnes militares de Vielha”, çò podiam legir sus la pagina Facebook de la comuna aranesa. Lo cònsol màger, Juan Antonio Serrano (Unitat d’Aran-PSÒE), a profechat de l’eveniment per inaugurar lo monument que representa un soldat amb sos esquís e son fusilh.
 
De son caire, l’èx-deputada aranesa Mireia Boya a publicat un fil sus Twitter ont critica la decision del cònsol de Vielha e deplora sa causida de rendre omenatge a la violéncia militara d’origina franquista sens demandar als araneses se se senton un pòble de patz.
 
D’efièch, la decision de Juan Antonio Serrano arriba dos jorns après que lo govèrn espanhòl, tanben del Partit Socialista, decidiguèt d’exumar lo cadavre del dictator Francisco Franco e de prene l’engatjament correspondent d’anullar las senténcias judiciàrias d’aquel regim. “A Franco lo cau trèir des institucions a on ei encara viu”, çò declarèt Boya.
 
Dins son fil de Twitter, Boya explica lo ròtle que lo joguèt la Legion Blanca en Aran, e cossí i es totjorn presenta. Ne soslinha la preséncia en 2017, qualques jorns abans lo referendum d’independéncia de Catalonha e Aran del 1r d’octòbre, ont cantèron l’imne dels mòrts per la pàtria. En mai d’aquò, Boya planh que las autoritats aranesas assistiscan “encantadas” a aqueles omenatges.

 
 

 
 
 

 
 L’associacion dels ancians veterans d’aquela anciana casèrna qu’un còp per an s’amassan a Vielha. En 2017, qualques jorns abans lo referendum d’independéncia de Catalonha e Aran del 1r d’octòbre, i cantèron l’imne dels mòrts per la pàtria


 






abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

P. Amar
1.

Finauments, tot aquerò, semble totauments coerent, non?
https://www.jornalet.com/nova/9464/val-daran-lespanholisme-e-loccitanisme-son-incompatibles?desactiva_mobil=true
https://www.jornalet.com/editorial/1864/la-val-daran-e-lespanholisme
Çò que mos cau patir, nosati occitans, a on que sigue...

  • 3
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article