Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Dolus-d’Oléron: lo vilatge santongés ecologista que lucha contra McDonald’s

Aqueste mes de setembre, se deu acabar una batalha judiciària de quatre ans

Lo cònsol màger del vilatge de Dolus-d’Oléron, Grégory Gendre, a entamenat una lucha contra l’installacion d’un McDonald’s qu’a engatjat tota l’illa d’Oleron. A la rintrada, se deu finir una batalha judiciària de quatre ans entre la societat estatsunidenca e l’illa santongesa.
 
Èx-salariat de Greenpeace, Gendre refusèt en 2014 la sollicitacion d’i establir un McDonald’s. Dins la davalada de 2017, la justícia francesa decidiguèt que i aviá pas cap de basa legala per rebutar l’establiment estatsunidenc e doncas que la comuna deviá donar los permeses de bastir lo restaurant o ben pagar 300 èuros per cada jorn que passariá. Gendre depausèt un recors e lo verdicte deu èsser prononciat aqueste mes de setembre. Mentretant, las tensions an aumentat e l’illa se mobiliza, çò rapòrta The Guardian.
 
D’un costat, qualques oleroneses revendican lor drech de poder manjar un Big Mac se vòlon. De l’autre, d’abitants de l’illa estampan de camisetas amb d’eslogans contra los hamburgers inspirats de las protèstas de mai de 1968. Las camisetas demandan als insulars de s’engatjar. L’argument principal contra l’establiment d’aquel restaurant es mai que mai environamental, a causa de las nombrosas escobilhas que genèra, del temps que de mai en mai se cèrca “una vida alternativa luènh del consum massís”.
 
Mentretant, Gendre a promés de promòure una alternativa sostenibla en renovelant un ancian club de vacanças e una zòna comerciala alternativa amb de projèctes duradisses e de manjar biologic. Parallèlament, una peticion en linha contra l’installacion de McDonalds sus l’illa a atench mai de 82 000 signaturas.
 
Apelada Ile d’Olerun en santongés, l’illa d’Oleron es l’illa pus granda de l’archipèla charantés. Es situada a qualques desenats de quilomètres al nòrd de l’estuari de Garona en Gironda. Es un endrech plan conegut pel torisme. Dins l’ivèrn, a 22 000 abitants mas dins l’estiu n’a unes 300 000. Lo vilatge de Dolus-d’Oléron es pichon e a aperaquí 3000 abitants dins l’ivèrn.
 
 
Milhau: lo precedent occitan
 
 20 ans  son ja passats après que l’occitan José Bové, en aquel temps sindicalista païsan, se faguèt conéisser per lo nomenat “desmontatge del McDonald’s de Milhau“. Alavetz, lo 12 d’agost de 1991, de païsans roergasses de qualques sindicats agricòlas desmontèron lo McDonald’s que se bastissiá a Milhau. Cinc agricultors foguèron meses en examen, e Bové e d’autres tres païsans foguèron condemnats a qualques meses de preson. Durant lo jutjament, lo 30 de junh de 2000, aperaquí 40 000 manifestants s’acampèron davant lo tribunal correccional de Milhau per sosténer l’accion païsana.
 
Dins los ans 1980, l’accion dels païsans de Larzac èra mai que mai una responsa a las taxas que los Estats Units impausavan al formatge de Ròcafòrt.
 
Ara, McDonald’s a plan capitat dins l’estat francés ont vend dos milions de repaisses per jorn. D’efièch, França es un dels païses europèus ont McDonalds a un profièch economic pus grand.

 
 


abonar los amics de Jornalet

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Pirolet
4.

#1 E òc, las leis son fachas pels poderoses per protegir, mai que mai, los poderoses.

  • 1
  • 0
Jiròni B. Sent Liunard (de Noblac)
3.

Adiu v'autres,
Per nomar quela illa, sirià benleu mielhs de dire Oleron, en saber que los sentogés disen Ol'ron e l'escriven Olerun
(https://oc.wikipedia.org/wiki/Peitavin-santong%C3%A9s#/media/File:Aire_du_Poitevin-saintongeais.jpg , o
https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Aire_du_Poitevin-saintongeais_II.jpg).

Vut coma Eric Nowak.

  • 2
  • 0
Julian
2.

Manjatz dels farçous, pas dels bigmac!!

  • 9
  • 0
Lo raiòu Cevenas
1.

1) Las leis son adobadas au profièch dals "senhors de l'economia" e de la politicalha d'Estat que lurs es venduda. E los jutges aplícon las leis ; leis celeratas, mès leis pondudas per aqueles qu'avèm elegits.
2) Una bòna part de la populacion es solidària de son cònse.
3) Aqueste cònse manca pas d'arguments solides e legitimes per s'opausar au projèct.
4) Lo cònse es aitant fòrça d'opausicion coma fòrça de prepausicion.
5) E sa prepausicion, en mai d'èstre pertinenta sus mai d'un ponch, es un brave pam de nas au jaiant "Mas Dounàs" (coma ditz ma maire).

  • 7
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article