Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Una estapa novèla per la formacion dels regents de Calandreta

An signat en Corsega una convencion per la formacion dels ensenhaires dins las lengas autoctònas

Dempuèi la creacion de las Escòlas Superioras del Professorat e de l’Educacion (ÈSPE), l’ISLRF e APRENE se cercavan un partenari vertadièr per la formacion dels regents dels malhums immersius. Una convencion foguèt signada pel breton entre l’ÈSPE de Bretanha e l’ISLRF mercés a l’ancian president de region e ministre Le Drian; lo barrament demorava per las autras lengas. Aquesta marrida passa s’acaba aqueste 5 de septembre de 2018 amb la signatura a Corti d’una convencion de partenariat entre l’ÈSPE de Corsega, l’Università Pasquale Paoli e l’ISLRF.
 
Per la primièra reforma de la formacion dels mèstres, una convencion liguèt l’ISLRF e l’Universitat de Perpinhan amb una maqueta de mastèr MEÈF-ÈBI, ensenhament bilingüe e immersiu. Amb la segonda reforma lançada pel president Hollande i aguèt de solucions provisòrias qu’èran pas satisfasentas car las maquetas de mastèr MEÈF daissavan pas la plaça a la lenga. Las ÈSPE mostravan un refús general de considerar l’immersion, nòstra pedagogia e la necessitat de formar los mèstres dins la lenga que lor va servir per ensenhar.
 
Aquela convencion amb Corsega se marca dins la seguida de la de Perpinhan e permet de tornar trobar lo vam d’aquel camin e d’aver una maqueta que ten compte de l’especificitat de l’immersion.
 
Ongan 3 lengas son concernidas (alsacian/moselan, catalan e occitan) e 16 estudiants sont inscriches en mastèr. En octòbre, 10 professors de l’ÈSPE de Corsega vendràn a Besièrs per un seminari de formacion amb totes los estudiants e los professors de l’ISLRF/APRENE. Tornaràn al moment del Congrès dels 40 ans de Calandreta a Quilhan.
 
Acampats a Corti, los ensenhaires se mostrèron fòrça interessats per las novèlas tecnologias elaboradas per APRENE dins lo cursus de formacion, especialament lo trabalh cooperatiu prepausat dins lo portfòlio de cada estudiant.
 
En preséncia de Dòna Benetti, rectritz, e de totas las autoritats academicas, del professor Romani de l’Università di Corsica, e convidat per Dòna Dominique Verdoni, directritz de l'ESPE; lo president de l’ISLRF, Joan-Loís Blenet, s’exprimiguèt dins l’anfiteatre del campus de Corti ont s’èran recampats los ensenhaires, los laureats 2018 dels concorses de 1r e 2d gra de l’Acadèmia de Corsega, e tanben de novèls estudiants.
 
Calandreta foguèt de longa a l’iniciativa d’aquela dinamica de formacion que considèra coma la clau del mestièr de regent. Dempuèi la creacion, 5 bilingüismes existisson dins l’encastre de l’ISLRF a partir de 6 lengas. Amb la mesa en plaça del Mastèr MEÈF se pòt ara parlar de 6 bilingüismes. Lo president constatèt doncas una novèla avançada e insistiguèt sul fach que defendre las lengas minorizadas es mai que mai un biais de se dobrir als autres.
 
Mai que jamai, amb aquesta signatura, l’ISLRF e APRENE se veson identificats coma lo crusòl de la recèrca a prepaus de la pedagogia del plurilingüisme.
 
 
 
 
Aprene

 
 
 


abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Guilhèm Thomas Tolosa
2.


Francament ... ai pas comprés grand causa d'aqueste article.

Ai de mal véser en qué far venir de professor de corsega en formacion a besièrs participa de la formacion dels futurs regents de calandreta en lenga e en pedagogia.

Los futurs regents poiràn anar ara en corsega se formar a lor mestièr que i seràn formats ?

  • 4
  • 2
roc
1.

cal una formacion de contunh pels regents, an una responsabilitat grana!

  • 1
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article