Bandièra01 1180x150: La Passem

Actualitats

S’es descobèrt la pintura pus anciana de l'istòria en Sud-Africa

Los abitants de l'endrech, fa 73 000 ans, avián fòrça desvolopat lor comportament, lors facultats e lors coneissenças

An descobèrt la pintura pus anciana de l'istòria, facha fa 73 000 dins una cauna de Sud-Africa. Una còla de l'Universitat de Bergen (Norvègia), dirigida per l'arqueològ Christopher Henshilwood, a descobèrt la balma de Blombos, aperaquí a 300 quilomètres de Ciutat del Cap, çò rapòrta Nature.
 
La pintura la faguèron amb d'òcra roja, un mineral compausat mai que mai d'oxid de fèrre, e s'agís —segon los cercaires— d'un dessenh fach deliberadament amb un gredon ponchut. L'an trobada suls sediments superiors de la balma, qu'an entre 73 000 e 77 000 ans, e es dins aquel escart que se situariá l’edat de la trobalha. Las pinturas de la Balma Chauvet, en Vivarés, son datadas de 25 000 a 33 000 ans.
 
La trobalha conten de linhas troncadas qu'indican que fariá partida d'un dessenh pus grand. Lo dessenh es pas figuratiu mas abstracte e los arqueològs an pas pogut determinar çò que voliá dire l'artista. Tanben son abstractes qualques dessenhs trobats en Africa, Euròpa e Indochina amb una edat d'unes 40 000 ans.
 
Près de la pintura, an trobat d'espleches, de colars e de gravaduras, tot aquò fach per l'Homo Sapiens fa aperaquí 100 000 ans. Tot aquò indica que los abitants del luòc avián desvolopat a aquela epòca de comportament, de facultats e de coneissenças que lor permetián de fabricar aqueles objèctes e simbòls.
 


 
 




abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

francesc palma
1.

La profession de dibuixar fa molts temps qu'existeis, e que pinten amb mai o mens gràcia. Mas aquestes primitius son dibuixos molt sensills, mai que pinturas. O potser sia una maniera d' avís de qualque causa.

  • 0
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article