Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Iniciacion au galò dins 14 escòlas bretonas

L’estapa que ven per l’associacion Cllâssiers es de crear una classa ont una matèria serà ensenhada tot en galò

Lo galò es la lenga romanica de Bretanha. A respècte del breton o de l’occitan, lo galò es en retard dins son procès de recuperacion sociala, mai que mai per çò que tòcha a son ensenhament dins las escòlas primàrias.
 
Ça que la, dempuei dos ans, l’associacion Cllâssiers (regents) prepausa un metòde nomenat 15mn de galo châqe jou (15 minutas de galò chasque jorn) per menar una iniciacion quotidiana sos la forma de scenetas, de chançons e d’exercicis ludics, e un acompanhament pedagogic.
 
15 minutas, aquò es pauc, de segur, mas per lo galò es una vertadèira revolucion. Pasmens, lo galò es reconegut per lo conselh regionau de Bretanha coma "lenga de Bretanha" au costat del breton dempuei 2004.
 
L’an passat, aquel metòde èra aplicat dins 7 escòlas primàrias, aqueste an son 14 escòlas de la Nauta Bretanha que l’emplejan. Lo metòde per los escolans de cicle 2 es estat estampat aqueste mes e es lo primèir espleit pedagogic en galò de l’istòria!
 
L’estapa que ven per l’associacion Cllâssiers es de crear una classa ont una matèria serà ensenhada tot en galò.
 
 
 
 
Fabien Lecuyer
 


abonar los amics de Jornalet


    
fffff fffff
 Jornalet a l'escòla

Jornalet a una seccion especifica sus l’escòla occitana. Nos agradariá fòrça que las escòlas, que sián de Calandretas o d’escòlas bilingüas, poguèsson emplenar elas meteissas aquesta seccion amb de nòvas, e que los quites escolans las poguèsson redigir en explicar los faches que fan l’actualitat dins cada escòla: una excursion culturala, la vesita d’una personalitat, una fèsta populara amb los parents, una competicion esportiva, etcetèra. Evidentament, las fotografias, los enregistraments o los imatges de vidèo seràn tras que benvenguts, se n’i a.

Se cada escòla nos manda quatre o cinc nòvas per an serem plan contents e satisfaches. Pensam que pòt èsser un bon ponch d’amassada per la comunautat educativa occitana, una iniciativa interessanta pels escolans e un esplech de socializacion lingüistica per las familhas dels escolans.

Esperam de poder comptar amb lo vòstre sosten, e esperam que Jornalet serà una aisina utila per las escòlas occitanas. Mandatz-nos las vòstras nòvas a info@jor…
 
   

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

francesc palma
2.

Sabia pas qu'existís aquesta lenga, mercès.

  • 2
  • 0
Cataloccitá Cataloccitánia
1.

LA REGIO DE BRETANHA ES L´UNIC TERRITORI DE LA GAL-LIA NO ASSIMILAT PELS ROMANS.

  • 1
  • 1

Escriu un comentari sus aqueste article