Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Istòria de la cosina catalana e occitana

Es previst que l’òbra comprenga dètz volums; serà completament acabada dins dètz o dotze ans

Es paregut lo primièr volum d’una Istòria de la cosina catalana e occitana consagrat a las salsas, als aperitius, a las ensaladas e a las sopas. Es previst que l’òbra comprenga dètz volums, que siá completament acabada dins dètz o dotze ans. “Costarà una vida entièra, mas soi una persona fòrça pacienta”, çò a dich l’autor, Vicent Marqués, a Jornalet.
 
Marqués es cosinièr e escrivan, e nasquèt a Valéncia en 1950. A publicat de romans e de libres de cosina tradicionala. Fa aperaquí quaranta ans que comencèt la recèrca de donadas per escriure aquesta istòria de la cosina catalana e occitana que son primièr volum ven de sortir.
 
Aqueste primièr libre ten 200 monografias e mai de 300 recèptas qu'explican, d'un latz, cossí podèm aprestar los plats, e de l'autre ne fornís un percors istoric, filologic, literari e cultural.
 
L’òbra cèrca de sarrar del legeire çò de melhor de la cosina populara d’Occitània e dels Païses Catalans. Malgrat que siá publicada en catalan, Jornalet publica cada doas setmanas en occitan qualques unas de las melhoras recèptas de la cosina occitana, en ne fasent un pauc l’istòria.
 
Bon apetís!
 
 
 


MARQUÉS, Vicent. Història de la cuina catalana i occitana. Edicions Sidillà, 2018. 918 paginas. 39 èuros.

 

 

 
 
 


abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

francesc palma
4.

Potser abans de parlar de cosina occitana cal parlar dels seus elements per nos comprene:
l'oli, per contra la cosina del Nord: ensalades o amanides sense oli que hi ha pas qui se las menge
l'all, saben que existesca al Nord, ells s'ho perden,es molt bona per la salut
la tomàtiga, es molt bona per la prostata.
la seba, bona per la circulacion
lo pan pagès o moren,
las mongetas blancas,bones per la circulacion.
las fruitas,bones per no envelhir.
lo vin
los ous
los bolets (esclatassangs)
olives
pauca leit
los formatges no tenen tant de greis coma los del nord

.....................................
A, s'es doncas coma la nostra.

  • 1
  • 0
francesc palma
3.

Calen libres sobre la cosina occitana divulgatius que sian practics. Amb fotos dels plats, e coma fer-los. La cuina de l'oli qu' es mai sana que la cusina de la mantega. Los plats mai populars e bons, sense complexos coma poden ser lo pan amb oli, qu' en oc es diu pan gojat o mulhat , los trempós o amanides de: tomàtiga, pebre, seba, oli, all, sal i olivas. Los plats populars solen ser bons i sensilhs de far e molt sans.

  • 3
  • 0
Serradell/Cadors
2.

Fasèm un cors d'occitan per adults sul "Libre de Catòia" de Joan Bodon, ont Catòia pòrta chaudèls a l'escòla, podètz balhar la recepta del " chaudèls" roèrgasses, se vos plai?

Mercés

  • 2
  • 0
Alaric
1.

Osca bon trabalh cal perseguir.

  • 8
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article