Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

crotz-tolosaCreated with Sketch.ProvençaProvençaPaís Marselhés

Marselha: d’estudiants cercaires an trobat un sistèma per eradicar las címecs

Aquelas bestiòlas que podèm trobar dins certans lièches son de mai en mai insensiblas als pesticidas emplegats per las caçar

Una còla d’estudiants cercaires de l’Institut Espitalouniversitari de Marselha an trobat una solucion per eradicar definitivament las címecs. Aquelas bestiòlas que podèm trobar dins certans lièches e que nos daissan tot plen de buçòls e de ponheduras, son de mai en mai insensiblas als pesticidas emplegats per las caçar.
 
Lo sistèma concebut pels estudiants marselheses permet d’eradicar una colònia de címecs en una a doas setmanas. Lo presentaràn a un concors scientific internacional a Boston (Estats Units).
 
La solucion desvolopada pels estudiants es una simpla atrapa apelada “Breaking Bugs” qu’atrai las címecs e las contamina amb un campairòl patogèn que destruirà aquelas bestiòlas a fuòc doç: atal, la címec poirà sortir de l’atrapa e anar a son torn contaminar sos congenèrs, segon çò que rapòrta BFM TV.
 
“L’idèa es d’atirar lei címecs per lei senhaus quimics (feromònas) qu’utilizan per comunicar entre elei”, gràcias a una bactèria genetica modificada, çò explica a France 3 Emeline Lemarié, membre de la còla de cercaires.
 
 
 

 
 




abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

francesc palma
1.

Las xinxes uns parassits que s'han d'eliminar perquè no mos piquin. Un bon traball dels estudiants cercaires de Marselha. Visca !

  • 0
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article