Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

La cultura ateriana seriá unica

Los aterians, que demorèron aperaquí fa 100 000 ans dins lo Nòrd d’Africa, aurián agut una tecnologia unica e plan diferenta d’autras de la region e de l’epòca

Una còla de cercaires de Marròc poguèt analisar e classar un cotèl fach d’òs dins una cauna d’aquel país. Segon los cercaires, lo cotèl seriá lo mai ancian jamai trobat d’aquel biais e restacat amb la cultura ateriana
Una còla de cercaires de Marròc poguèt analisar e classar un cotèl fach d’òs dins una cauna d’aquel país. Segon los cercaires, lo cotèl seriá lo mai ancian jamai trobat d’aquel biais e restacat amb la cultura ateriana | Science News
Una còla de cercaires de Marròc poguèt analisar e classar un cotèl fach d’òs dins una cauna d’aquel país. Segon los cercaires, lo cotèl seriá lo mai ancian jamai trobat d’aquel biais e restacat amb la cultura ateriana, una cultura preïstorica que i aguèt enlà fa 90 000 ans.
 
Aquò balhariá l’escasença als arqueològs de poder classar la cultura ateriana coma una cultura preïstorica singulara pr’amor de son nivèl tecnologic. Segon los cercaires, la manièra de far en òs aquel cotèl lo rendriá desparièr d’autres espleches trapats dins l’airal subsaharian de l’epòca.
 
E aquò voldriá dire que los aterians, que demorèron aperaquí fa 100 000 ans dins lo Nòrd d’Africa, aurián agut una tecnologia unica e plan diferenta d’autras de la region e de l’epòca.
 
 
Una cauna pròcha de l’ocean
 
La cotèl fach en òs foguèt trapat en 2012 a Dar Es Soltan, dins una cauna situada a mens de 260 quilomètres de la còsta de l’ocean Atlantic, en Marròc. La tròba foguèt facha per l’arqueològ de l’Institut Nacional de Sciéncias, d’Arqueologia e de Patrimòni de Marròc Abdeljalil Bouzouggar e d’autres collègas.
 
Aquela còla poguèt lèu identificar l’origina de l’òs del cotèl coma una costèla de mamifèr. Los caçaires que l’avián trabalhat ne faguèron un plan bèl cotèl a travèrs d’una sèria de modificacions. La meteissa còla confirmèt que lo cotèl d’òs seriá estat fach fa mai de 90 000 ans, çò es 55 000 ans abans de la naissença de la cultura ateriana. Una cultura que nasquèt doncas força abans?
 
Segon los scientifics qu’estudièron aquela epòca preïstorica, la tecnologia e lo material utilizats son totalament desparièrs d’autres realizats en Africa del Sud de la quita epòca. Totun, lo cotèl a de caracteristicas similaras a dos autres espleches trobats dins una cauna a El Mnasra, tanben en Marròc e d’aperaquí la meteissa epòca.
 
Aquò suggerís que, benlèu, i aguèt una tecnologia ateriana en Africa del Nòrd unica e diferenta d’autras d’aquela edat. Los cercaires confirmèron que fabricar d’espleches amb d’òs fasiá pensar a la complexitat de la coneissença e de la sapiéncia umanas modèrnas. De mai, poiriá èsser una responsa a un cambiament dins las ressorsas umanas que se passèt fa 90 000 ans. (Legissètz la seguida)





 
Aqueste article es  publicat dins Sapiéncia, la revista occitana de divulgacion scientifica, amb la quala Jornalet a un acòrdi de cooperacion. Podètz legir l'article entièr aicí.











abonar los amics de Jornalet

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris


I a pas cap de comentari

Escriu un comentari sus aqueste article