Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Macron èra en Lorena per commemorar la batalha de Morhange

L’afar del XVn Còrs designa una campanha d’estigmatizacion organizada en agost de 1914 contra los soldats provençals

| @EmmanuelMacron
Lo president francés, Emmanuel Macron, èra diluns en vesita a Morhange (Lorena) per las commemoracions de la Primièra Guèrra Mondiala. La batalha de Morhange, en agost de 1914, deviá marcar la debuta de la conquista dels territòris perduts en 1870, mas foguèt la primièra granda desfacha de l’armada francesa. Las errors de comandament, en particular dels generals Joffre e Foch, menèron la 2a Armada francesa del general Castelnau dins una atrapa alemanda. La contrataca provoquèt la retirada catastrofica de l’armada francesa.
 
Per explicar aquesta desfacha desastrosa e per cobrir Foch, lo general Joffre denoncièt al ministre de la guèrra l’actitud dels soldats del XVn Còrs d’Armada en los acusant “d’aver pas tengut fàcia a l’enemic”. L’informacion se desformèt e lo senator Auguste Gervais publiquèt dins Le Matin del 24 d’agost:
 
“La vertat sus l’afar del 21 d’agost. La reculada en Lorena.
 
[…] Un incident deplorable s’es produch. Una division del 15n Còrs, compausada de contingents d’Antíbol, de Tolon, de Marselha e d’Ais, a cedit davant l’enemic. Las consequéncias son estadas las que los comunicats oficials an fach conéisser.  [...] Malgrat los esfòrces dels autres còrses d’armada, que participavan a l’operacion, e dont la tenguda es estada irreprochabla, la defalhença d’una part del 15n Còrs a entraïnat la retirada sus tota la linha.
 
Suspresas sens dobte pels efièches esglasiants de la batalha, las tropas de l’aimabla Provença son estadas presas d’un sobde desvari. La confession publica de lor imperdonabla feblesa s’apondrà a la rigor dels castigs militars. Los soldats del Miègjorn, qu’an tant de qualitats guerrièras, se tendràn a onor d’escafar, e aquò tre deman, l’afront que ven d’èsser fach per d’unes dels lors, a la valor francesa.”
 
Malgrat la mesa al ponch del govèrn per restablir la vertat e la contestacion de divèrsas personalitats, l’afar pren d’amplor gràcia als prejutjats racistas suls meridionals: la “legenda negra del XVn Còrs“ èra nascuda. Joffre comandèt de far d’exemples. Sièis soldats, acusats de “mutilacion volontària en preséncia de l’enemic” foguèron condemnats a mòrt. Dos foguèron fusilhats: Joseph Tomanisi e Auguste Odde (21 e 22 ans).
 
Vaicí un eveniment grèu qu’illustra los prejutjats negatius e las discriminacions que las patiguèron los soldats occitans. D’autres eveniments son contats per de nombroses testimònis (Bartàs, Bonfilhs). Un aspecte que mòstra lo chauvinisme exacerbat d’aquesta guèrra. De meditar en nòstres tempses.
 
 
 
 
Zop
 
 
 
 






abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

francesc palma
1.

Ieu m'enfoti de la patria del Nord. Visca la nostra nacion provençala e occitana !

  • 3
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article