Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

La Cançon de la Crosada a l’onor, de París al país

Anna Brenon e Cristian Salés tenon en man lo manescrit de <em>La Canso</em>
Anna Brenon e Cristian Salés tenon en man lo manescrit de La Canso | Mirelha Braç
Diluns passat, lo 12 de novembre, dins los locals de la Bibliotèca Nacionala de França, se tenguèt una conferéncia de premsa de presentacion de l’obratge d’Anna Brenon e Cristian Salès: La Canso (la Cançon de Crosada).
 
En preséncia del manescrit unic, foguèt l’escasença pel Conservator de retraçar l’itinerari conegut del document present dins lo fons de la BNF dempuèi lo sègle XVIII.
 
Anna Brenon diguèt l’importància literària e istorica de La Canso. En seguida, Cristian Salès insistguèt sul supòrt d’expression e de creacion que constituís pels artistas occitans e que lo menèt a l’escritura de sa sinfonia Paratge.
 
Una equipa del Jornalet e de Viure al país de França-3-Tolosa èra montada a la París per l’escasença per virar aquel moment mas tanben un reportatge sul fons occitan de la Bibliotèca.
 
Aprèp aquel de l’Huffington Post, d’autres articles s’anóncian dins la premsa estatala e internacionala.
 
Una novèla presentacion de La Canso se farà dijòus 22 de novembre a Carcassona (Ostal Sirventés, 18h30) (mas sens lo manescrit jamai sortit per l’ora de París).
 
La presentacion s’inscriurà dins las Jornadas 1212-2012 mesas sus pè pels Companhs de Paratge e l’IEO-Aude.
 
Lo divendres 23, 240 mainatges seguiràn la lectura en musica de Jordana (roman-joinessa sus una dròlla catara escrit per Anna Brenon).
 
Un pic-nic cultural se farà jol signe le Lo laurèl trencat a la Mediatèca (12h30). Dins la Sala del Capèl-Roge, serà presentada a 18h30 una lectura teatralizada consacrada a la vida e l’òbra del grand poèta lauragués August Forés. E aprèp un bolat de sopa medievala, las Jornadas 1212-2012 se clavaràn per un balèti menat pel parelh Brottò-Lopez.
 
D’autras presentacions de La Canso seguiràn a Perpinhan (Païses Catalans) lo 23 de novembre, a Montpelhièr, lo 27 de novembre, a Tolosa (30 de novembre),…
 
 
 
 
Alan Roch

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Francesc Barcelona
1.

Que una obra d'una importància tan gran per a Occitània com és la cançó de la Crosada estigui segrestada a Paris és una vergonya. França-Paris ha furtat pintures, escultures, incunables, manuscrits, pergamins i obres de valor incalculable per tot arreu d'Europa i Àsia. Madrid ha fet el mateix amb els béns culturals dels Països Catalans. Uns, a la biblioteca Nacional de París i al Louvre, i els altres a la Biblioteca Nacional de Madrid i al Prado

  • 2
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article