Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

crotz-tolosaCreated with Sketch.GasconhaVal d'AranCastièro

Viòl de Vielha: condemnats per “abús sexual” mas non pas per “viòl”

La justícia espanhòla considèra que la victima resistiguèt pas fisicament, e mai plorèsse e lor diguèsse de non

| 3/24
Un tribunal de Lhèida a condemnat a quatre ans e mièg de preson un oncle e son nebot que violèron una gojata a Vielha (Castièro) lo 17 d’agost passat. Los jutges an condemnat los assalhidors per un “delicte d’abús sexual” mas non pas per “viòl”, pr’amor que la victima lor diguèt de non mai d’una vegada mas lor resistiguèt pas fisicament. Lo ministèri public demandava una pena de 15 ans per cadun e que foguèsson acusats del crime de viòl, tecnicament nomenat “agression sexuala seguida”, mas los jutges an pensat que i aguèt pas pro de violéncia.
 
Dins lo jutjament, los acusats an reconegut qu’aguèron de relacions sexualas amb la victima mas en pretendent qu’aquestas èran consentidas. De son caire, la victima expliquèt, entre de sanglòts, qu’ela lor disiá tostemps que s’arrestèsson, que plorava e lor disiá de contunh de non, mas que lor aviá pas resistit pr’amor qu’aviá paur.
 
La senténcia explica los faches. Segon los jutges, las “practicas sexalas” se tenguèron en profechant del caractèr vulnerable de la victima e jos los efièches de l’alcòl e dels medicaments per l’ansietat, çò que “probablament poguèt afeblir sa capacitat de defensa”. E mai conta qu’un dels agressors, l’oncle, comencèt de potonejar la victima a la sortida de la discotèca Elurra de Vielha. El la penetrèt per la vagina e mai ela quitèsse pas de dire de non e de li demandar que cessèsse. Puèi, li diguèt a son nebot qu’èra son torn, e del temps que lo nebot la penetrava, la victima contunhava de plorar.
 
 
Defenduts per l’avocat de “La Manada”
 
Los assalhidors son estats defenduts per l’avocat Agustím Martínez, qu’entre d’autres afars, es lo que defend los condemnats de l’afar nomenat de “La Manada”, una senténcia masclista de la justícia espanhòla, similara a la que sèm a raportar, e qu’en abril passat descadenèt l’indignacion màger e de protèstas dins tot l’estat espanhòl.
 
Martínez a anonciat que depausarà un recors contra lo verdicte e que demandarà la libertat dels dos assalhidors, que son ara encarcerats preventivament. “Amb una pena de quatre ans poirián ja sortir per carrièras”, çò ditz l’avocat.
 
 
Mireia Boya: “Era justícia ei misogina”
 
L’èx-deputada aranesa Mireia Boya a manifestat son indignacion suls rets socials. “Quina ei era violéncia de besonh? Er assassinat? Era justícia ei misogina, e açò ei ua guèrra. E mos tòque de ben apròp. Damb era, contra eth masclisme”, çò a declarat.
 
 
 

 
 


abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

"Tàrrega" Igualada (PP.CC.)
7.

Quin criteri el de jutge, li feren de tot, i se n'han sortit perquè el advocat es un p... que defensa violadors, amb la cooperació del jutje, diuen un altre bestiesa fent una altre barbaritat a la Noia.
Es que haurem de fer la nostre justícia com fa segles quan l'home no sabia el que sap?
Pense-m'ho, es que a spain no es pot confiar amb la justícia?
Be, doncs no!
Tot s'ha de canviar, començant pel que manen.
Visca la Terra...Lliure!
L'Ernest, "El Tàrrega".

  • 0
  • 0
Pierre Terral
6.

#5 "los ciutadans tirats al sòrt", que de que n'i a pòdan èsser recusats pels avocats de la defensa o per l'avocat general, influençats e manipulats pels juges, son pas mai que de figurants.

  • 1
  • 5
Emmanuèl Isopet
5.

#3 Sus aqueste afar, l'òme (originari de Bangladesh) a efectivament de problèmas de "còdes culturals", benlèu, mas a mai que mai de problèmas psicologics, coma o revelèron los experts. A d'astre d'aver un bon avocat. Mas pensi ben qu'en apèl los mancaments de l'enquista (revelats pendent l'audiença) pesaràn mai: garda a vista de mens d'una ora, pas de confrontacion, problèmas d'interrogatòri, ...
De notar que dins lo cas present es pas talament la Justicia en tant qu'institucion, mas los jurats de la Cort (es a dire los ciutadans tirats al sòrt) que son en causa.
En aqueste jorn de manifestacion contras las violenças sexistas, l'actualitat es cauda.

  • 10
  • 3
Wonder Woman
4.

La justícia espanhòla considèra que la victima resistiguèt pas fisicament, e mai plorèsse e lor diguèsse de non. Los membres d'aquela justícia se deurián veire violats, per una ardada d'assedats de sèxe sense s'i poder defendre. Veiriam plan se s'agís de viòl o d'abís sexual amb penetracion e ejaculacion endurada, en plorant e en disent non, o pas…

  • 13
  • 0
Pierre Terral
3.

#2 La "justiça" francesa es encara pus poirida que la "justiça" espanhòla. D'aver pas "les codes culturels" autorisa donc a violar una femna, es una incitacion a la recidiva ! Cò que precisa pas lo tèxte que transmetètz es qu'aquel "jeune homme" es un "migrant" (per emplegar lo vocabulari de Jornalet) d'origina bengalesa. Urosament per vos que n'avètz pas fach mencion, vos seriatz fach tractar d'"ultra drechista, faissista, racista, xenofòb, islamofòb..." e ne doblidi segurament.

  • 13
  • 26

Escriu un comentari sus aqueste article