Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Lo govèrn d’Espanha menaça tornarmai Catalonha e Aran

E mai se taise suls quatre presonièrs politics en cauma de la fam, Madrid denóncia una situacion de violéncia en Catalonha que poiriá justificar l’intervencion de las institucions catalanas e aranesas

| @324cat
Lo govèrn espanhòl de Pedro Sánchez a cambiat lo ton amb Catalonha. Ara ven d’avertir lo govèrn de la Generalitat que Madrid prendrà en man lo mantenement de l’òrdre en Catalonha e Aran se Barcelona lo pren pas. Lo govèrn de Sánchez justifica aquela menaça pr’amor d’una protèsta de militants independentistas que se tenguèt dimenge passat, ont los manifestants alcèron las barrièras d’un peatge sus l’autoestrada entre Tarragona e Barcelona sens que la polícia catalana intervenguèsse.
 
Dins aquel sens, lo ministre de l’Interior Fernando Grande-Marlaska mandèt diluns una letra a son omològ catalan en disent que, se la polícia catalana exercís pas sas foncions, i mandarà las fòrças de seguretat de l’estat. Dins aquela letra, Grande-Marlaska fa referéncia a la protèsta d’aquel peatge.
 
De son caire, lo ministre espanhòl dels afars estrangièrs, Josep Borrell, jutgèt diluns passat qu’èra “pas normal dins un país modèrn e civilizat, que las autoestradas foguèsson barradas pendent 15 oras per que qualques centenats de personas volguèsson manifestar lor malcontentament”.
 
 
La menaça de suprimir las institucions catalanas e aranesas
 
Dins aquel sens, Sánchez prononcièt ièr de matin un discors fòrça dur contra l’independentisme catalan en l’acusant de “mentir” e de “manipular l’istòria” del temps que menaçava de mandar las fòrças de l’òrdre espanhòlas en Catalonha.
 
Lo president de la Generalitat en exili, Carles Puigdemont, reagiguèt sus Twitter: “Nos fòrabandís de son discors, mas nos bat se decidissèm de partir”.
 
Fòrça mèdias espanhòls jonhon lo discors de la drecha espanholista en raportant una situacion de violéncia en Catalonha qu’existís pas ara per ara. Un discors qu’ara tanben a jonch lo president espanhòl, Pedro Sánchez.
 
Lo govèrn de Sánchez foguèt investit amb lo sosten dels independentistas, çò que la drecha li repròcha. Ara, Sánchez, après lo marrit resultat obtengut a las eleccions regionalas d’Andalosia, cercariá lo sosten d’una drecha qu’exigís una destitucion de las institucions catalanas, e per tant tanben de las aranesas. Una situacion de violéncia poiriá justificar aquela intervencion.
 
 
Mandan 400 agents en Catalonha
 
Mentretant, lo govèrn espanhòl a anonciat que mandarà 400 policièrs en Catalonha per “assegurar” la seguretat per carrièras entre lo 19 e lo 22 de decembre. Aquò significa que se doblarà la preséncia de la polícia espanhòla en Catalonha.
 
La tòca seriá de protegir una reünion del conselh dels ministres espanhòls que se farà, de biais extraordinari, a Barcelona, lo 21 de decembre que ven, just durant lo 1r anniversari de las eleccions regionalas impausadas pel govèrn estatal après la suspension espanhòla del govèrn de la Generalitat.
 
Qualques collectius ciutadans an cridat a una protèsta ciutadana en Catalonha e Aran que, inspirada del movement dels Gilets Jaunes, cèrca de paralisar lo país aquel 21 de decembre que ven. Jos lo lèma “lo grand arrèst”, apèlan a s’abilhar amb de gilets jaunes e cèrcan de protestar contra aquel conselh dels ministres que lo considèran coma una “provocacion”.
 
Plusors Comitats de Defensa de la Republica (CDR) cridan al “grand arrèst” e demandan de blocar las principalas estradas e infrastructuras del país mentre que l’Assemblada Nacionala Catalana anóncia una protèsta energica.
 
 
“Venir far aquela reünion lo 21 de decembre es una provocacion”
 
De son caire, lo govèrn de la Generalitat de Catalonha diguèt ja lo 4 de decembre passat que compreniá las rasons de la protèsta. “Venir far aquela reünion lo 21 de decembre es una provocacion”, çò diguèt la pòrtavotz del govèrn catalan, Elsa Artadi. “Mai que mai quand auràn un an las eleccions al Parlament, d’eleccions que ganhèt l’independentisme mas que lor resultat s’apliquèt pas, a causa de l’intervencion del jutge Llarena quand se volguèt far los debats d’investidura”, çò apondèt.
 
Dins aquel sens, Artadi assegurèt que “los ciutadans de Catalonha [avián] drech de protestar, e doncas que [se protegiriá] lo drech qu’an lo mond de protestar”.
 
 
Crisi amb Eslovènia
 
En mai d’aquò, las autoritats e los mèdias espanholistas an criticat amb duretat que lo president de la Generalitat en foncions, Quim Torra, vesitèsse lo president d’Eslovènia e que puèi anoncièsse un camin devèrs l’independéncia a la faiçon eslovèna. Aquelas criticas asseguran que l’independéncia eslovena se faguèt amb violéncia e que i aguèt qualques mòrts.
 
Totun, lo govèrn d’Eslovènia a cridat l’ambaissador espanhòl per li reprochar aquelas criticas. Segon Delo, lo jornal pus important d’aquel país, lo govèrn eslovèn explicarà a l’ambaissador espanhòl cossí se passèt lo procès d’independéncia eslovèn en tot solinhar qu’Eslovènia empleguèt pas brica la violéncia, mas que solament se defendèt de l’ataca de l’armada iogoslava.
 
 
Quatre presonièrs politics en cauma de la fam
 
Mentretant, lo govèrn de Madrid ditz pas res sus los presonièrs politics en cauma de la fam illimitada. Jordi Sànchez e Jordi Turull comencèron lo 30 de novembre e Joaquim Forn e Josep Rull jonguèron la cauma dins la matinada del tres de decembre.  Reclaman que lo Tribunal Constitucional espanhòl responda a lors recorses paralisats dempuèi un an, car es lo sol biais de far una apelacion davant la Cort Europèa dels Dreches Umans.
 
Totun, lo Tribunal Constitucional contunha lo blocatge. Aquela cort a admés una trentena de recorses, qu’a pas resolgut, e ditz que contunharà de los estudiar a causa de la complexitat de la procedura a partir del mes de genièr que ven.
 
Sonque lo regèt d’un d’aqueles recorses permetriá als presonièrs politics catalans de far apelacion dirèctament davant la Cort Europèa dels Dreches Umans d’Estrasborg. Mas lo tribunal espanhòl a admeses totes los recorses e los ten a l’espèra de los resòlver. E justament es çò que planhon los presonièrs: que se siá admés absoludament totes lors recorses. Perque, tant que son encalats dins lo sistèma judiciari espanhòl, pòdon pas anar a la Cort Europèa dels Dreches Umans.

 
 
 


abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

francesc palma
5.

Auei las novas de la tv3 han dit que Pedro e Torre volen serenar la situacion e mirar de dialogar. A veire s' es veritat , perquè aital non anam enlloc. A veire se per Nadal donan una atmistia e surten tots o qualcun de los nostre herois de la preson.

  • 1
  • 0
Pitaluga
4.

#2 A! Lo Tròll es tornat! Me fasiái de lagui per el.

  • 4
  • 0
Forcatèl
3.

Estrasborg : 3 mòrts, 13 nafrats, bilanç provisòri. Per ara, l’assassin se passeja encara.

  • 5
  • 0
carles paÍSOS valencians
2.

sobre els CDR i la vaga de fam ... ERC s'en riu .. L'independentisme DIVIDIT sense arguments, arrimat al marge i sense trellat

hui en europa press

Tardà rechaza las protestas de los CDR el 21D y dice que ERC no considera necesaria la huelga de hambre
Tardà rechaza las protestas de los CDR el 21D y dice que ERC no considera necesaria la huelga de hambre

MADRID, 13 Dic. (EUROPA PRESS
El diputado de ERC en el Congreso Joan Tardà ha rechazado este jueves las protestas previstas por los Comités de Defensa de la República (CDR) - para el próximo 21 de diciembre, con motivo de la celebración del Consejo de Ministros en Barcelona, y sobre la huelga de hambre que protagonizan los presos soberanistas del PDeCAT ha señalado que ERC no la considera "necesaria". "El Gobierno tiene todo el derecho a hacer donde le plazca el consejo de ministros ...

Leer mas: https://www.europapress.es/nacional/noticia-tarda-rechaza-protestas-cdr-21d-dice-erc-no-considera-necesaria-huelga-hambre-20181213115303.html


  • 1
  • 15
Franc Bardòu
1.

De son caire, lo ministre espanhòl dels afars estrangièrs, Josep Borrell, jutgèt diluns passat qu’èra “pas normal dins un país modèrn e civilizat, que las autoestradas foguèsson barradas pendent 15 oras per que qualques centenats de manifestants.

Mas, ciutadan Borell, dins un país modèrne e civilkizat, es as normal qu'un pòble — lo pòble catalan — aja pas lo dreit de votar tranquillament e democraticament per o contra son independéncia e que, se o fa çaquelà, se prenga a còps de barras e a còps de pès pel ventre per una fòrças del manten "non pas de l'òrdre, mas de l'alienacion a un autre pòble que se'n crei superior". Aquò es una politica de salvatge, una politica passida e despassada despuèi mai de 70 ans !

Vos cal modernizar, ciutadan Borell. Vos cal subretot civilizar. Los preisonièrs politicas se fan dins las dictaturas montantas (coma en França e o Espanha) o establidas (coma al Kurdistan o al Tibet), e non pas dins los païses "modèrnes e civilizats".

  • 12
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article