Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

La fin dels europèus del Neolitic

Es estada trobada la bacteria originala que provoquèt la malautiá mortala de la pèsta Yersinia pestis. Lo flagèl se seriá espandit entre los europèus del Neolitic pr’amor del comèrci e auriá entraïnat lor fin coma populacion

La trobalha venguèt puèi un estudi del material genetic de divèrsas rèstas umanas de fa mai de 5000 ans. La còla qu’o trapèt confirmèt la preséncia d’una femna de 20 ans que moriguèt a l’epòca en Suècia a causa d’aquela epidemia
La trobalha venguèt puèi un estudi del material genetic de divèrsas rèstas umanas de fa mai de 5000 ans. La còla qu’o trapèt confirmèt la preséncia d’una femna de 20 ans que moriguèt a l’epòca en Suècia a causa d’aquela epidemia | Phys.org
Es estada trobada la bacteria originala que provoquèt la malautiá mortala de la pèsta Yersinia pestis. Foguèt descobèrta dins de rèstas d’òsses umans de mai de 5000 ans d’edat. Segon los scientifics qu’an fach la tròba, lo flagèl se seriá espandit entre los europèus del Neolitic pr’amor del comèrci. E auriá entraïnat lor fin coma populacion.
 
La trobalha foguèt facha per una còla de cercaires de l’estat francés, Suècia e Danemarc. E tot confirma que seriá la bacteria originala que provoquèt, en divèrsas epòcas, aquel òrre flagèl en Euròpa. De mai, la manca d’invasions es la pròva que la causa de son espandiment foguèt las vias comercialas de l’epòca, e pas la guèrra.
 
“Aquel flagèl a una de las bacterias mai mortalas que jamai sián demoradas sus la planeta, çò diguèt Simon Rasmussen, de l’Universitat de Danemarc a Copenaga. Yersiniapestis, mai qu’una malautiá pòt èsser considerada coma una grèva epidèmia. Amb la realizacion de l’analisi avèm viatjat dins lo temps e descobèrt que çò que provoquèt foguèt plan grèu”.
 
La trobalha venguèt puèi un estudi del material genetic de divèrsas rèstas umanas de fa mai de 5000 ans. La còla qu’o trapèt confirmèt la preséncia d’una femna de 20 ans que moriguèt a l’epòca en Suècia a causa d’aquela epidemia. Ela meteissa aviá los meteisses gèns que provoquèron la pèsta pneumonica e qu’ataquèron Euròpa mai d’un còp a travèrs de l’istòria de l’umanitat.
 
Es estat confirmat qu’es lo flagèl de pèsta mai ancian jamai trobat. Los scientifics poguèron, de mai, determinar la bacteria originala de Y. pestis. Confirmèron que foguèt l’epidemia qu’aviá coma ancessora una autra comuna durant l’epòca de l’Edat de Bronze. Las desparièras variantas se desseparèron fa ara entre 5300 ans e 5100 ans, e aquò vòl dire que pendent lo Neolitic ataquèt Euròpa mai d’un còp.
 

L’origina ne foguèt comerciala
 
Fins ara, los scientifics discutissián sus cossí s’èra espandit aquel flagèl. Se sabiá que i aviá agut de migracions umanas dempuèi l’estèpa euroasiatica vèrs Euròpa fa 5000 ans. E qualques scientifics disián que los envasidors avián portat l’epidemia amb eles.
 
Mas se la bacteria trobada en aquela jove femna de Suècia s’èra desseparada de l’epidemia principala fa 5700 ans, aquò vòl dire que las migracions umanas arribèron après e pas abans, e que quand arribèron, la populacion neolitica europèa èra ja prèp de sa fin pr’amor d’aquel flagèl.
 
“I aviá de vilas amb prèp de 20 000 abitants, çò confirmèt Rasmussen. Èran comunas e i aviá de tecnologia e de comèrci. I aviá d’umans, d’animals e pauca santat. Èran lo terren ideal per de nòus patogèns coma Yersiniapestis”.
 
Segon los scientifics qu’an descobèrt la bacteria originària d’aquela epidemia, la majoritat d’aquelas vilas e vilatges de l’Euròpa neolitica foguèron destruches e cremats. L’arqueologia confirma qu’aquò se debanèt fa 5500 ans. Lo transpòrt amb de ròdas e lo comèrci foguèron las principalas causas de son espandiment a l’epòca. (Legissètz la seguida)





 
Aqueste article es  publicat dins Sapiéncia, la revista occitana de divulgacion scientifica, amb la quala Jornalet a un acòrdi de cooperacion. Podètz legir l'article entièr aicí.








abonar los amics de Jornalet

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Felip Espinasse
2.

Lo comèrci au neolitc e lo neo liberalisme au segle XXI....

  • 5
  • 0
Pitaluga
1.

Se confirma que l'istòria es ciclica: la fin dels europèus es tornarmai engimbrada. Benlèu valdrà mai aital per la planeta.

  • 4
  • 7

Escriu un comentari sus aqueste article