Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Mòrt d’Edmondu Simeoni, paire del corsisme modèrne

Serà remembrat per son ròtle de primièr plan per estructurar politicament lo movement nacional còrs e per lo menar sus la draia estrictament pacifica

Lo 24 de novembre passat, recebèt lo Prèmi Coppieters  “per son prètzfach envèrs la defensa de la diversitat culturala e lingüistica, lo dialòg intercultural, los dreches de las minoritats, la patz e la democracia e l’antiracisme en Euròpa”
Lo 24 de novembre passat, recebèt lo Prèmi Coppieters “per son prètzfach envèrs la defensa de la diversitat culturala e lingüistica, lo dialòg intercultural, los dreches de las minoritats, la patz e la democracia e l’antiracisme en Euròpa” | Coppieters Foundation
Edmondu Simeoni, paire del movement nacional còrs modèrne, moriguèt divendres passat a Aiacciu a 84 ans. Paire del nacionalisme còrs, fondèt en 1970 l’Accion Regionalista Còrsa, la primièra organizacion autonomista de l’illa.
 
Mètge de profession e figura emblematica del corsisme, Edmondu Simeoni es estat un referent del corsisme durant los darrièrs cinquanta ans e un defensor afogat de l’ecologisme e del feminisme. Mas sustot, Simeoni serà remembrat per son ròtle de primièr plan per estructurar politicament lo movement còrs e per lo menar sus la draia estrictament pacifica.
 
En agost de 1975, foguèt un dels protagonistas dels faches d’Aleria, la primièra granda accion del nacionalisme còrs modèrne. El e de desenats de militants ocupèron per las armas una cava viticòla per denonciar la frauda de l’elaboracion del vin e l’adjudicacion de las tèrras als pènegres. Lo ministre de l’Interior francés, Michel Poniatowski, reagiguèt amb una intervencion policièra e militara massissa, que menèt a la mòrt de dos gendarmas e a las nafras d’un militant autonomista còrs. Simeoni foguèt condemnat a cinc ans de preson e, mentre que se desvolopava l’accion clandestina de l’FLNC (Front de Liberacion Nacionala de Corsega), traguèt de l’experiéncia dolorosa d’Aleria un refús del militantisme violent.
 
En 1982, foguèt elegit a la primièra Assemblada de Corsega, e un an pus tard venguèt conselhièr de la comuna de Bastia.
 
Fa qualques jorns, lo 24 de novembre passat, recebèt lo Prèmi Coppieters, que lo decernís cada an lo Centre Maurits Coppieters (CMC), una fondacion politica europèa, reconeguda pel Parlament Europèu, qu’ongan a guierdonat Edmondu Simeoni “per son prètzfach envèrs la defensa de la diversitat culturala e lingüistica, lo dialòg intercultural, los dreches de las minoritats, la patz e la democracia e l’antiracisme en Euròpa”.
 
Edmondu Simeoni es paire del president del Conselh Executiu de Corsega, Gilles Simeoni.

 
 
 


abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

"Tàrrega" Igualada (PP.CC.)
3.

Molts se'n van, però esperem que els que hi han al darrere prenguinel relleu.
Un reconeixament per a ells i als Corsos, que la lluita continua.
Amb tot el record...
Visca la Terra...Lliure!
L'Ernest, "El Tàrrega".

  • 0
  • 0
SERRADELL
2.

vistas las funeralhas de l'Edmond SIMEONI a LOZZI sus YouTube.

Quina emocion !

Me remembri l'estiu 1985 quand el e lo sieu fraire Max ( ambe entre autres, los paures Iviu Stella e Anton Mariotti) me defenseron quand lo Primièr President de lo Còrt dels Comptes de París, Chandernagor, voliá me faire tornar sul continant e que las organizacions patrioticas corsas e tots los sindicats occuperon la Cramba Regionala del Comptes de BASTIA per l'enebir.

Mercegi encara un còp lo pòble còrs !

Evviva lo populu corsu e lo poble català !



  • 2
  • 0
Pitaluga
1.

Un òme de còr, un òme drech, que l'estat francés ensagèt de far passar per un òrre terrorista. Una capelada, sénher Simeoni!

  • 7
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article