Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

crotz-tolosaCreated with Sketch.GasconhaLanas e LabritMaremna

La Torrèla: la falha de Nadal de Cap Berton

S’agís d’una tradicion inscricha entre los fuòcs dels solsticis e espandida en Gasconha e per Occitània tota

| YouTube
Aqueste ser, après la messa de mièjanuèch, alucaràn a Cap Berton (Maremna) la tradicionala falha de Nadal apelada “La Torrèla”. Se tracta d’un lenhièr fach de troncs de pin entrepausats e empilats d’aperaquí tres mètres de nautor, de faiçon que crème tota la nuèch en fasent de brasa.
 
La Torrèla l’aluca una personalitat locala que la municipalitat li vòl far onor. A aquel moment, la parròquia convida lo public a de vin caud e de chocolat.
 
S’agís d’una tradicion inscricha entre los fuòcs dels solsticis e espandida en Gasconha e per Occitània tota. Mas a Cap Berton s’apièja sus una legenda locala que parla d’un acte de resisténcia als normands qu’un còp èra terrorizavan las vilas de la còsta atlantica.
 
Podètz trobar mai d’informacion sus la Torrèla sus Son d’Aquí.
 

 
 
 
fffff fffff
 La legenda
 
En ua nuèit de Nadau, las velas enemigas qu’estón vistas au larg. Los deu vilatge non volón pas panicar e que decidín de resistir aus envadidors. Qu’amièn tota la lenha qui podón amassar e qu’aluquèn dret a la mar grana un gran lenhèr de qui las eslamas hasèvan lutz per las ròcas ad arron. Los deu vilatge que desfilèn apuish tota la nuèit enter la halha e los assautaires. Los anars e tornars de las ombras qu’espauruguèn los enemics qui’s pensavan de trobar ua resisténcia terribla au vilatge. Los normands que renoncièn a la fin finala a atacar Cap Berton e los deu vilatge que decidín de commemorar la victòria.
 
   



abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris


I a pas cap de comentari

Escriu un comentari sus aqueste article