Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

La sonda New Horizons subrevòla l’objècte pus luenchenc jamai explorat

Ultima Thule es un astre situat a aperaquí 6,5 miliards de quilomètres de la Tèrra, dins la Cencha de Kuiper

| @NASANewHorizons
La sonda espaciala New Horizons, de la NASA, a subrevolat Ultima Thule, un astre situat a aperaquí 6,5 miliards de quilomètres de la Tèrra e, doncas, l’objècte mai luenchenc que l’òme aja jamai explorat. Lo 1r de genièr a 5h33 (6h33 del matin segon l’ora occitana), las camèras de la sonda passèron al dessús de l’objècte e la còla del Laboratòri de Fisica Aplicada John Hopkins, als Estats Units, festejava aquela reüssida scientifica sens precedents. "Go New Horizons" (Anem, New Horizons!), çò s’exclamèt lo director de la mission, Alan Stern.
 
La descobèrta nos permetrà de conéisser fòrça mai de causas sus l’origina del sistèma solar.
 
Ultima Thule es un cubewano, çò es un membre d’una classa d’objèctes menors que se tròban dins la region de l’anèl de glaç situada delà Neptun e coneguda coma la Cencha de Kuiper. Aquel cubewano es nomenat oficialament 2014 MU69, mas la NASA organizèt un concors per nomenar l’objècte e lo public causiguèt aquel tèrme emplegat pels geografes de l’Empèri Roman e de l’Edat Mejana per nomenar un luòc situat mai luènh que lo Mond conegut.
 

 
 

 
 


abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris


I a pas cap de comentari

Escriu un comentari sus aqueste article