Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Valença: Naoto Kan avertís que cal arrestar las centralas nuclearas

Lo qu'èra primièr ministre de Japon quand esclatèt la catastròfa nucleara de Fukushima, milita ara per l’arrèst de las centralas nuclearas dins lo Mond entièr

| @NaotoKan
Naoto Kan, qu’èra primièr ministre de Japon quand esclatèt la catastròfa nucleara de Fukushima, milita ara per l’arrèst de las centralas nuclearas dins lo Mond entièr. Aquesta setmana es vengut en Occitània. Diluns presentèt a Valença lo filme Fukushima, le couvercle du soleil (Fukushima, la cubricèla del solelh), e dimars vesitèt la Comission de Recèrca e d’Informacions Independentas sus la Radioactivitat (CRIIRAD). Lo filme, presentat diluns, sortís oficialament lo sièis de març e retrai los primièrs jorns de la catastròfa nucleara que la patiguèt Japon.
 
“Fins a l’accident, pensavi qu’amb la tecnologia arribariam de contrarotlar totes los eveneniments sus las centralas. Aquel jorn comprenguèri qu’èra impossible. Las consequéncias podián èsser talament enòrmas que cambièri a 180° ma manièra de pensar”, çò diguèt l’èx-primièr ministre japonés, segon çò que rapòrta France Bleu.
 
En març de 2011, un tèrratrem generèt un tsunami dels pus grèus de l’istòria de Japon que devastèt tota la region e mai sa centrala nucleara. En consequéncia, moriguèron mai de 18 000 personas e i aguèt de desenats de milièrs de personas desplaçadas. Naoto Kan èra al poder, mas impotent. “De fach es pas una question de poder. Ieu, primièr ministre, poguèri pas res, mas pas sonque ieu. Los scientifics, los expèrts, los tecnicians, degun poguèt pas res”, çò precisava Kan.
 
 

 
 
Inseguretat al país
 
En decembre passat, la CRIIRAD demissionèt de la Comission Locala d’Informacion (CLI) de la centrala nucleara de Cruàs-Mèissa (Bas Vivarés) a causa d’eveniments que menaçarián la santat dels emplegats e dels abitants.
 
La centrala vivaresa aguèt en mai passat una pèrda de triti non comunicada per Electricitat de França (EDF). E mai, en agost se raportèt amb fòrça retard una pèrda d’idrocarburs. Aqueles eveniments, que menaçan la santat dels emplegats del sit e dels abitants del parçan, faguèron demissionar la CRIIRAD de la Comission Locala d’Informacion (CLI), çò rapòrta Reporterre. En mai d’aquò, la CRIIRAD denóncia lo non-respècte dels participants a la comission d’informacion de la centrala.
 
“Avèm constatat de disfonciaments grèus, que poirián provocar d’exposicions injustificadas a la radioactivitat, menaçant los trabalhadors, los ribairencs e l’environament”, çò disiá la CRIIRAD dins sa letra de demission. La CRIIRAD aviá ja anonciat dins lo darrièr conselh d’administracion lo 26 d’octòbre que participariá pas pus a la plenièra de novembre. D’efièch, la letra especifica que la comission de recèrca voldrián ben “poder intervenir a la CLI en tant qu’expèrts mas [que volián] pas pus participar a aquela mascarada”.
 
La CRIIRAD es una associacion d’expèrts creada en mai de 1986 en seguida de la catastròfa nucleara de Chernobyl. Mena d’estudis e d’analisis dins lo domeni de la radioactivitat, e emplega l’expertesa scientifica coma aisina de contestacion de l’energia nucleara.
 


abonar los amics de Jornalet

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Pitaluga
2.

Cal inscriure AREVA e son VRP, lo Philippe, a un cors de japonés per que s'entrèven.

  • 1
  • 0
francesc palma
1.

Cresi qu'a raso, perquè sap lo que li passet quan era ministre.

  • 3
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article