Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Perpinhan: manifestacion per reclamar l’Ofici Public de la Lenga Catalana

L’organisme es blocat dempuèi mièg an malgrat que siá aprovat pel departament e la region

Un centenat de ciutadans manifestèron divendres passat a Perpinhan, davant la prefectura, per demandar la creacion de l’Ofici Public de la Lenga Catalana, un organisme blocat dempuèi mièg an, e mai lo departament dels Pirenèus Orientals e la region qu’a pres lo nom  d’Occitània n’ajan aprovat los estatuts e l’Universitat de Perpinhan aja preparat los locals. Demòra sonque l’aprobacion dels ministèris franceses de la Cultura e de l’Educacion.
 
La manifestacion, convocada per l’associacion per l’ensenhament del catalan Aplec, demandèt tanben formalament una reünion amb lo representant de l’estat francés al departament.
 
Aplec denóncia qu’entre lo 50% e l’80% de las familhas demandairas de Catalonha Nòrd pòdon pas accedir a l’educacion en catalan, e per aquela rason reclama la creacion de l’Ofici Public de la Lenga Catalana, coma l’an d’autras lengas minorizadas de l’estat coma l’occitana, lo breton o lo basco.
 
Lo president de l'Aplec, Alà Baylac, explicava a Ràdio Arrels perqué se cridèt a manifestar.
 

 
 
Lo de la lenga occitana costèt una cauma de la fam
 
La creacion de l’Ofici Public de la Lenga Occitana foguèt aprovada en 2014 pels conselhs regionals de Miègjorn-Pirenèus e Aquitània, mas calguèt que Dàvid Grosclaude faguèsse una cauma de la fam d’una setmana per que se publiquèsse lo decret necessari dins lo Jornal Oficial de l’estat francés, qu’aviá tanben blocat lo projècte. S’avièt lo 12 de novembre de 2015 e s’installèt al Rectorat de Tolosa.
 
 

 

 
 
 
 


abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Jaumes Ellul
3.

Quand se vei la farcejada sinistra qu'es vengut l'OPLO ( que sa toca es d'ara endavant d'arroïnar las darrieras institucions occitanas) i-a de que se pausar question sus la creacion d'un Ofici Public del Catalan. Remarca, sem segurs que question eficacitat, risca pas de far pièger que l'OPLO-KILLER !

  • 0
  • 0
Max Tolosa
2.

s'es per crear un quicòm que manja l'argent amb d'emplegats que parlan pas la lenga e que distriuisson pas la moneda, son mai tranquils sens aquò.

  • 7
  • 0
guy toulouse
1.

un centenat? qu'èran entre 3000 e 5000 jo que crèi...non?
Pertocant la cauma de la hami per l'oplo, qu'èra ua galejada tà s'amuishar...tot qu'èra dejà previst e signat, qu'ac sabem tot.
senon, vertat qu'ei important de crear un ofici taus catalans, que cau estar coerent.

  • 4
  • 3

Escriu un comentari sus aqueste article