Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Montsegur aculhirà dissabte e dimenge de commemoracions del 775n anniversari de la desfacha

Lo 16 de març, de 1244, l’armada francesa cremèt 210 personas dins un grand lenhièr. Èra lo darrièr sit de resisténcia d’una guèrra d’ocupacion jol pretèxt de combatre una eretgia

Omenatge del 16 de març de 2016
Omenatge del 16 de març de 2016 | Patrick Lasseube
Dissabte que ven, 16 de març, farà 775 ans qu’aguèt luòc la desfacha del darrièr sit de resisténcia de la guèrra de 1209-1244, quand l’armada francesa, amb lo sosten del Vatican, envasiguèt una partida d’Occitània jol pretèxt de combatre una eretgia. Lo 16 de març de 1244, de matin, l’armada francesa cremèt 210 personas dins un grand lenhièr. Uèi, al Prat dels Cremats, i a una estèla commemorativa dedicada a aquelas victimas: “Als catars, als martirs del pur amor crestian”.
 
Dissabte venent, 16 de març, lo Cercle Occitan del País d’Òlmes, l’IEO d’Arièja, Convergéncia Occitana e l’ÒPLO fan una crida a la commemoracion de la tragica data istorica, segon lo programa que seguís:
 
— a 10h, la glèisa del vilatge, aculhirà un temps de paraula amb l’evesque de Pàmias, e Muriel Batbie Castell cantarà lo Nòstre Paire segon la version occitana del sègle XIIIn
 
— a 11h se tendrà una ceremònia sus la pèira levada al Prat dels Cremats, al pè del castèl
 
— a 13h se farà un repais a la sala de las fèstas
 
— e a 14h30 i aurà un concèrt d’Eric Fraj.
 
Per s’inscrire al dinnar cal reservar a c.copom@orang...
 
E dimenge encara i aurà una autra commemoracion a 11h sus l’estèla del Prat dels Cremats. En aquela escasença es l’associacion ciutadana foissenca, Occitània e Libertat, que n’organiza la commemoracion “en quista d’una prima novèla pels umans”.
 
“Al moment ont la temptacion revisionista e l’escurantisme tornan nasejar, nos sembla encara mai essencial de testimoniar de Montsegur, de sa tragèdia, del sieu messatge luminós, universal e totjorn actual”, çò precisa la còla d’Occitània e Libertat.
 
 
Nòu meses de resisténcia
 
Lo castèl de Montsegur resistiguèt al sètge de l’armada francesa pendent nòu meses, del mes de mai de 1243 enlà.
 
Montsegur devenguèt refugi de la glèisa catara e de fòrça autres lengadocians faidits e resistents a la crosada francesa. D’efièch, al començament del sègle XIII, la comunautat catara de Lengadòc aviá ja demandat a Ramon de Perelha, senhor de Montsegur, de preparar lo castèl per defendre los “bons òmes”, s’aquela guèrra virava mal. E foguèt lo cas.
 
 
La Crosada Albigesa
 
En 1208, près d’Arle, foguèt assassinat Pèire de Castèlnòu, lo legat del papa Innocenci III, çò que provoquèt la Crosada Albigesa, fach que l’armada francesa aprofechèt puèi per dirigir e aital envasir aquela partida del territòri occitan. Amb lo masèl de Besièrs, ont l’armada dels crosats tuèt 20 000 personas, comencèt una tièra de tragics eveniments que devastèron Lengadòc pendent mai de 30 ans.
 
 
Lo sètge de Montsegur
 
La nuèch del 28 de mai de 1242, un grop de faidits venguts de Montsegur tuèron a Avinhonet (Lauragués) onze inquisitors. Es alavetz que la colèra del papa obliguèt lo rei de França de començar lo sètge d’aquel castèl, qu’èra ja lo darrièr reduch de resisténcia.
 
Lo sètge comencèt en mai de 1243 e dètz meses puèi comencèron las negociacions que menèron a la reddicion de Montsegur. Las condicions de l’armada francesa èran claras: lo qu’abjurariá pas lo catarisme moririá sul lenhièr. Demest los mai de 200 catars que moriguèron cremats, i aviá Esclarmonda, la femna del senhor del castèl Raimon de Perelha, e tanben sa filha.
 
Segon la legenda, dins los quinze jorns de trèva entre la reddicion del castèl e l’execucion dels darrièrs 200 catars occitans, s’amaguèt lo tresaur de Montsegur, qu’es pas jamai estat trobat.
 
Après aquela desfacha, Montsegur devenguèt proprietat de Guy de Lévis, ancian companh de Simon de Montfòrt, lo nòble francés cap de la Crosada, responsable del chaple de Besièrs, venceire de la Batalha de Murèth. Montfòrt menèt a l’ocupacion per la noblesa francesa d’una partida bèla d’Occitània e foguèt lo protagonista principal e mai lo menaire d’aquela guèrra caracterizada per una granda cruseltat. Moriguèt durant lo sètge de Tolosa en 1218.
 
 
 




abonar los amics de Jornalet
 

Etiquetas

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

cataloccitá cataloccitánia
2.

OC LA DERROTA DER EJERCIT CATALOCCITA LO 1.213 ERA BATALLA DE MURET. SI QUEST TINGUT UN ALTRE FINAL, FRANÇA, PP.CC. E EUROPA TINDRIAN UN ALTRE ISTORIA QUE QUES CAMBIAT LO MOND.

  • 3
  • 0
Alem Bèfit
1.

E ben, se'n passan causas al pè del puèg, dins aquel País d'Olmés. N'i a per totis les gostes… D'un costat, çò de cultural; de l'autre, çò de politic! Coma se'n parlava dins Jornalet fa pas gaire...

  • 3
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article