Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

De perseguits per la justícia espanhòla son candidats a las eleccions

La maire d’un jovenòme encarcerat a causa de l’afar d’Altsasu e lo presonièr politic Oriol Junqueras son candidats a las eleccions espanhòlas. Puigdemont se presenta al Parlament Europèu, çò que li donariá l’immunitat per tornar en Catalonha

| RAC 1
Se sarra un periòde electoral mai que mai important dins l’estat espanhòl. Lo 28 d’abril, i aurà d’eleccions legislativas, del temps que lo 26 de mai se faràn las eleccions al Parlament europèu, a las municipalitats, a divèrsas regions e al Conselh General d’Aran. Dins aqueste encastre se presentan coma candidats qualques represalhats de la justícia espanhòla amb la tòca de metre sus l’escaquièr la separacion dels poders dins l’estat. La maire d’un dels joves d’Altsasu e Oriol Junqueras son, per exemple, de candidats al Congrès dels Deputats. De son caire, Carles Puigdemont se presenta a l’eurocambra e, en cas que venguèsse deputat europèu, tornariá en Catalonha, car auriá l’immunitat parlamentària.
 
Bel Pozueta es la maire d’Adur Ramírez de Alda, condemnat a dotze ans de preson per una bagarra de bar en Altsasu (Bascoat). Amb sa candidatura a las eleccions espanhòlas per EH-Bildu en Navarra, vòl refortir la denóncia de las irregularitats del procès que manten sèt gojats e una gojata del Bascoat encarcerats, condemnats per atemptat a l’autoritat e trebol de l’òrdre public en seguida d’una bagarra nocturna de bar que i participèron dos policièrs de la Gàrdia Civila sens unifòrme.
 
EH-Bildu es a negociar un acòrdi amb ÈRC fàcia a las eleccions espanhòlas. Per ara es pas qu’una aliança estrategica que se concretizarà dins los jorns avenidors.
 
Mentretant, lo president d’ÈRC, Oriol Junqueras, presonièr politic que son jutjament se ten actualament a Madrid, se presenta a l’eleccion del 28 d’abril amb la tòca de “denonciar la repression”. Amb la meteissa tòca se presentarà Junqueras a las eleccions europèas.
 
De son caire, Puigdemont diguèt dins una entrevista a la ràdio RAC1 qu’en cas que venguèsse eurodeputat tornariá en Catalonha car “l’immunitat s’activa tre qu’òm es elegit, a partir del moment que lo govèrn espanhòl comunica lo resultat de las eleccions”, çò precisèt.
 
Tanben parlèt de las dificultats que l’estat espanhòl pòsca crear quand deuriá anar quèrre son certificat de deputat. La lei espanhòla requerís que lo candidat lo prenga “en tot jurar o prometre obesissença a la Constitucion [espanhòla]davant lo Conselh Electoral” espanhòl dins un relambi de cinc jorns après la proclamacion del resultat. “Lo Parlament Europèu obliga sonque los estats membres de comunicar quines deputats son estats elegits, e se la nòrma ditz que cal prene lo certificat davant lo Conselh Electoral, aquò vòl pas dire personalament”.
 
Puigdemont se revendica “ciutadan liure de l’Union Europèa” en tot remembrar que sèrva totes sos dreches politics. “S’un estat membre enebís a un ciutadan d’èsser candidat, viòla totas las règlas de la democracia”, çò recòrda.

 
 
 


abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

francesc palma
2.

Una proposta cresi que bona, seria qu' es fes un referendum per demandar s' es vol una sèria de cosas: la libertat dels presos, lo reconeissement de la Nacion Catalna, lo concert ecònomic, lo blindage de la lenga e cultura, e las seleccions esportivas catalans.

  • 1
  • 1
Pitaluga
1.

Normalament se pòdon presentar: es estat ja lo cas amb de presonièrs basques, qualques annadas a. Mas son tan torçuts que pòdon imaginar qualque biais d'o empachar: per eles lor famosa sacrosanta constitucion es adaptabla; pels autres, còps de baston!

  • 6
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article