Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Eleccions municipalas en Turquia: Erdoğan pèrd Istambol e Ankara e los curds recupèran Curdistan

Las eleccions an tornat a l’HDP las principalas vilas del Curdistan del Nòrd, que lors elegits foguèron arrestats e encarcerats jos l’acusacion de collaborar amb lo PKK

Selçuk Mızraklı e Hülya Alökmen Uyanık an ganhat las eleccions municipalas a Amed
Selçuk Mızraklı e Hülya Alökmen Uyanık an ganhat las eleccions municipalas a Amed | Kadın Adayları Destekleme Derneği
Las eleccions municipalas en Turquia an tornat als partits curdistas las comunas de las principalas vilas del Curdistan del Nòrd, que lors elegits foguèron arrestats e encarcerats jos l’acusacion de collaborar amb lo PKK mentre que lo quite president turc, Recep Tayyip Erdoğan, nomenava sos successors. En mai d’aquò, lo partit d’Erdoğan a perdut los conselhs municipals d’Ankara e d’Istambol.
 
Los resultats oficials an donat al candidat de l’opausant Partit Republican del Pòble (CHP) la comuna d’Ankara, la capitala del país, amb aperaquí lo 51% dels vòtes,
malgrat los avertiments Erdoğan, que menacèt pendent la campanha electorala que i auriá “de consequéncias” pels ciutadans de la capitala s’elegissián pas son candidat. A Istambol, la vila pus poblada de l’estat, tanben s’es impausat lo candidat del CHP amb lo 49% dels vòtes.
 
Totun, a l’escala de tot l’estat turc lo partit mai votat es estat Justícia e Desvolopament (AKP), del president Erdoğan, amb lo 51,63% dels vòtes, fàcia al 37,55% obtengut pel CHP, segon de donadas que correspondon al 99,82% del comptatge de las voses.
 
 
L’HDP recupèra lo Curdistan del Nòrd
 
Cal tanben soslinhar que lo Partit Democratic dels Pòbles (HDP), pròcurd e en favor de las minoritats, es totjorn estat la formacion mai votada dins lo sud-èst de l’estat turc, ont a gaireben atench lo 63% dels vòtes. Atal l’HDP a recuperat los conselhs municipals de las principalas vilas del Curdistan del Nòrd coma Amed (Diyarbakır), Mardin, Batman, Van, Siirt e Hakkari. Aquí lo curdisme aviá ja ganhat las eleccions en 2014 mas maites elegits foguèron destituits e encarcerats, acusats de collaborar amb lo PKK.
 
Entre d’autras mesuras, los candidats de l’HDP se son engatjats a anullar las decisions contra los dreches collectius del pòble curd e de las femnas dins las comunas recuperadas. Pasmens, Erdoğan a menaçat que l’estat poiriá tornarmai destituir los elegits e impausar de governors.
 
Per contra, la comuna de Sirnak a viscut un estonant cambiament de tendéncia amb la victòria de l’AKP. Aquí, lo deputat de l’HDP Hüseyin Kaçmaz a denonciat que l’estat turc a mes de milièrs de militars sus la lista electorala per los far votar.
 
 


 




abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

francesc palma
1.

Urrà ! Visca la victòria electorala dels Curds. Erdogan a porgar fum !

  • 2
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article