Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Inquiet per la “santat” de la democracia, Hamon a vesitat los presonièrs politics catalans

“Coma ciutadan europèu me demandi se la democraciaes en bona santat en Euròpa, en França la responsa es non, e tanpauc en Ongria o en Polonha; e en Espanha cresi que la responsa es tanben non”

L’èx-ministre e ancian candidat a la presidéncia de França, Benoît Hamon, vesitèt los presonièrs Oriol Junqueras, Raül Romeva e Jordi Cuixart dins la preson de Soto del Real, près de Madrid. Hamon considèra que, de son ponch de vista de ciutadan europèu, lor encarceracion demòstra que la democracia espanhòla “es pas en bona santat”, e lo politician francés compara aquesta amb las de païses coma França, Ongria e Polonha, ont crei qu’es tanben en marrida santat. Dins aquel sens diguèt que respectava la Constitucion espanhòla mas que jutjava necessària una solucion “democratica que passa pas pels tribunals”.
 
Hamon faguèt sa vesita acompanhat pel ministre catalan dels afars exteriors, Alfred Bosch, e pel numèro 2 d’ÈRC a las europèas, Diana Riba, qu’es la companha de Raül Romeva. Hamon quitèt lo Partit Socialista francés en 2017 e es ara candidat a las europèas per la formacion Generacion·s.
 
Es per aquela rason qu’Hamon aviá demandat a Alfred Bosch, fa qualques setmanas a  París, de conéisser Junqueras e Romeva, e tanben s’apondèt a la reünion lo president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart. Diana Riba i poguèt pas participar perque a pas l’estatut d’una autoritat e perque, coma pròcha de Romeva, a un autre regim de vesitas.
 
A la sortida de la preson, Hamon defendèt que vesitava los tres presonièrs per una question tan simpla coma “las libertats fondamentalas en Euròpa”. “Lor repròchan d’aver organizat un referendum, lor repròchan pas d’aver organizat una manifestacion violenta, o d’aver volgut obténer l’independéncia a quin prètz que siá, mas d’aver organizat un vòte”, çò manifestèt.
 
Hamon reconeguèt qu’el es pas independentista e que sa vesita la cal pas comprene coma un sosten a l’independéncia mas en tèrmes de “santat democratica”. “Coma ciutadan europèu, me demandi se la democracia es en bona santat en Euròpa, en França la responsa es non, e tanpauc en Ongria o en Polonha; e en Espanha cresi que la responsa es tanben non”, a afirmat. Dins aquel sens, crei que i a “quicòm que truca dins la democracia europèa”.
 
Per aquela rason, Hamon considèra qu’es pas el que portarà una solucion al conflicte en Catalonha, mas crei totun qu’en cap de cas aquò deu pas passar pels tribunals. “La solucion es, forçadament, democratica e per la via del dialòg”, çò soslinhèt.
 
 
 

 
 


abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

francesc palma
2.

Monarquia tercer mundista .Vet aquí la question. Lo judici franquista a la Magnífica Nacion Catalana.

  • 3
  • 0
Enric Mala Tèsta
1.

Coma ciutadan europèu, Hamon se demanda se la democracia es en bona santat en Euròpa, en França la responsa es non, e tanpauc en Ongria o en Polonha; e en Espanha crei que la responsa es tanben non. Creire es quand sabèm pas : aquí sabèm ! Espanha es pas una democracia. Es una monarquia coloniala…

En Euròpa tanplan o sabem ben : los tractats europèus an rendut impossible de metre en òbra una politica sociala d'esquèrra. Fa que las gents non van pas mai votar : qué que vòten, se mankaràn de neoliberalisme de dreita dura (e de mai en mai dura e autoritària).

Fa que cap estat membre d'Euròp es pas mai una democracia.

E qué prepausa Hamon, per nos sortir de la dictatura neoliberala europèa ?

  • 5
  • 3

Escriu un comentari sus aqueste article