Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Julian Assange es dins una preson britanica a l’espèra d’un procès que pòt èsser malaisit e long

La polícia britanica l’arrestèt dijòus passat perque lo govèrn de l’Eqüator li aviá levat l’asil

Lo fondador de Wikileaks, Julian Assange, es ara dins una preson britanica en esperant lo procès d’extradicion a la demanda dels Estats Units. Atal o expliquèt ièr son avocat, l’èx-jutge espanhòl Baltasar Garzón, a l’antena de Catalonha Ràdio. “Serà pas un procès aisit”, çò diguèt lo jurista en precisant que pòt èsser long.
 
Es pas probable que se reactive l’acusacion de viòl de Suécia, car lo ministèri public d’aquel país decidiguèt de clavar l’enquèsta. Mas i a una demanda d’extradicion devèrs los Estats Units. Segon Garzón, los Estats Units seguiràn l’estrategia abitualament emplegada, çò es anonciar una carga, e puèi n’apondre d’autras. Per tant, l’afar “pòt derivar devèrs de penas pus grèvas”.
 
Per ara, lo departament de la Justícia dels Estats Units a anonciat que la detencion d’Assange seguís un mandat d’extradicion pertocant “una acusacion de conspiracion” per èsser sospechat d’aver comés “d’intrusions informaticas” dins un ordenador del govèrn dels Estats Units. Segon aquò, Assange riscariá una pena de cinc ans de preson.
 
 
Son engatjament per Catalonha li a pas brica beneficiat
 
En agost passat, lo president eqüatorian, Lenín Moreno, avertiguèt Julian Assange a prepaus del sosten que mostrava a l’independentisme catalan. “Avèm impausat una condicion a Sénher Assange: qu’arrèste d’intervenir dins la politica e l’autodeterminacion dels païses. Dins lo cas contrari, se prendrà de mesuras”.
 
En mai d’aquò, la relacion d’Assange amb lo govèrn d’Eqüator s’enverinèt fòrça après que Wikileaks aguèt publicat de documents que restacavan Lenín Moreno amb la crompa de bens de divèrsas societats offshore.
 
 
Aculhit a l’ambaissada de l’Eqüator dempuèi 2012
 
Lo govèrn precedent, del president Rafel Correa, aviá concedit l’asil politic a Assange en junh de 2012 perque estimava que los dreches d’Assange perilhavan. Mas lo govèrn britanic neguèt lo salveconduch amb lo qual Assange auriá pogut quitar l’ambaissada eqüatoriana a Londres per prene un avion devèrs Eqüator.
 
Assange a viscut refugiat a l’ambaissada de l’Eqüator a Londres dempuèi junh de 2012 per evitar una possibla extradicion devèrs Suècia.
 
En mai de l’an passat, lo ministèri public suedés decidiguèt de clavar l’enquèsta contra el per un presumit afar de viòl. Ça que la, lo Reialme Unit aviá avertit de l’intencion de lo deténer per aver contravengut a las condicions de sa libertat condicionala.
 
Assange a paur d’èsser liurat als Estats Units, son país d’origina, ont risca d’èsser condemnat a mòrt per aver publicat sus Wikileaks de documents secrets.

 
 


abonar los amics de Jornalet
 

Etiquetas

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Pitaluga
4.

#2 Li seriá arribat coma a Lluis Companys, que lo govèrnament francés lo remetèt a Franco per èsser fusilhat dins lo « fossar de les Moreres ». Ara se fusilha pas, ara se tua politicament e psicologicament amb de processes manipulats. Los prèmis Nobel de la Patz pòdon cridar qu’es un escandal, las « democracias », a omençar pel país dels « Dreches de l’òme », broncan pas.

  • 6
  • 0
francesc palma
3.

Lo govern americans e lo Pentagon en loc de reconeisser sos crims comesos en la guerra de l'Irac, ara volen jutjar a un estranger per haver-se ficat a los arxius del Pentagon e haver agafat l'informació que revelava los documents secrets que no volien ensenhar al poble dels EEUU. Assassinats e crims que no volian qu' es sabessen jamai.

  • 2
  • 0
Un Vièlh Reborsièr
2.

#1 Companh, lo primièr cop qu'anèri a Barcelona en 1978 e qu'aprenguèri als catalans, encantats de m'ausir parlar dins una lenga tan vesina de la lor, cossi França tratava las lengas minorizadas me volguèron pas creire. Eran talament persuadats,pecaire, que la faula-propaganda "França patria dels dreches umans" èra vertadièra ! Fa temps ara que coma nosautres lo Paire Nadal i cresan pas pus. Pas la pena de se demandar ço que seria arribat a Carles Puigdemont s'avia agut l'imprudència fatala de se venir refugiar dins la sembla-patria-dels-dreches-umans !

  • 4
  • 0
Pitaluga
1.

E lo païs autoproclamat dels Dreches de l'òme fa pas res pels lançaires d'alèrta?

  • 7
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article