Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

crotz-tolosaCreated with Sketch.GasconhaBearnPalés

Pau: es lançada la campanha “Òc Pertot” per la dignificacion de l’occitan

La campanha poiriá semblar maximalista, mas revendica per l’occitan las meteissas condicions qu’an las autras lengas per la dignitat de lors locutors dins de circonstàncias normalas

Lo movement occitanista de l’esquèrra revolucionària, Libertat, a anonciat una campanha per l’oficializacion e la dignificacion de l’occitan nomenada “Òc pertot”. La campanha cèrca de far pression suls elegits del temps que prevei un acamp mesadièr a Pau, una peticion sus change.org e d’afichas e pegasolets, amb de revendicacions netas e claras.
 
“Òc pertot” s’es presentada dins una conferéncia de premsa a Pau e serà aviada lo 20 d’abril que ven amb un primièr recampament a partir de 15h sus la Plaça Clemenceau de la capitala de Bearn, ont los presents manifestaràn “clar e haut l’estacament a la lenga e la volontat de bate’s tad era”. Seguiràn una assemblada per debatre e portar d'idèas per la campanha, un aperitiu e una serada festiva.
 
 
“La lenga occitana que hè partida de çò qui èm”
 
Un dossièr de premsa (que podètz descargar aquí) expausa las rasons per las qualas s’es entamenada la campanha, explica l’estrambòrd de la reconquista de la lenga, lo mesprètz de l’estat francés e sas administracions, detalha la campanha e ne precisa las revendicacions.
 
“La lenga occitana que hè partida de çò qui èm”, çò ditz la còla de Libertat en precisant que luchan “entà que los nostes drets d’utilizar l’occitan dens la vita vitanta sian arrespectats”.
 


 
Las revendicacions
 
La campanha poiriá semblar maximalista, mas revendica per l’occitan las meteissas condicions qu’an las autras lengas per la dignitat de lors locutors dins de circonstàncias normalas:
 
— L’oficialitat de la lenga occitana e sa preséncia dins l’administracion.
— Assegurar los mejans necessaris per que totòm se pòsca exprimir e èsser comprés en occitan dins totas las administracions.
— L’ensenhament dins totes los cursus publics e privats.
— Que totes los establiments escolars prepausen l’educacion immersiva en occitan.
— Que l’ensenhament de l’istòria dins totes los cursus publics e privats siá la del territòri occitan.
— L’expression entièra de l’occitan pels arts, per la cultura, pels mèdias....
— De quòtas de musica occitana sus las ondas de totas las ràdios qu’emeton sul territòri occitan.
— De quòtas d’articles en occitan dins la premsa locala.
— La creacion d’una television publica en occitan sus la TNT.
— Un canal de television TNT per Òc Tèle.
— La senhalizacion de las vilas, vilatges, carrièras, estradas... en occitan.
— L’abrogacion de l’article 2 de la Constitucion francesa, que reconeis sonque lo francés coma “lenga de la Republica”.
— La ratificacion de la Carta Europèa de las Lengas Regionalas o Minoritàrias.
 
 
Crida a l’unitat d’accion
 
Per menar a bon tèrme aquesta campanha, la còla de Libertat fan una crida a totes los collectius que se reconescan dins aquel combat per se mobilizar “entà qu’en Occitània sancèra la luta s’espandesca tà que la lenga nosta e sia arreconeguda com tau e dab lo prètzhèit de la soa oficializacion”.
 
Mentretant, convidan a l’amassa que seguirà l’acamp del 20 d’abril venent a Pau amb la tòca de bastir ensems un “hòrt moviment de lutas e de revendicacion per l’occitan, e de considerar un calendèr d’accions”.

 
 

abonar los amics de Jornalet

 
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

francesc palma
7.

Arruix mort !, colhonera baissa ! Faig practicas d'insults catalans de Mallorca molt populars e n'hi ma molts.
La campanha de Pau es molt bona. Tamben aqueste eslogan serveis per tota Occitania.

  • 2
  • 0
Topasa Deu Savés
6.

#4 E comentas pendent que la nòsta lenga es a crevar. Vergonha.

  • 1
  • 2
francesc palma
5.

L'Occitan per tot, o per tots, es un bon eslogant per espandir la lenga. Vejam, per ser un bon eslogant ha de ser animat, positiu, alegre, viu, dinamic,e aqueste ho es. Visca OC PER TOT ! E per tots !

  • 1
  • 0
CJC
4.

Que hèn au revolucionari pendent que la nosta lenga es a crebar ! Vergonha !

  • 1
  • 8
JORDI
3.

La nostra llengua occitana que parlem de Bordeus a L'Alguer i de Llemotges a Alacant no és ni francesa ni espanyola...per això no tan sols no se l'estimen sinó que la combaten.

  • 3
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article