Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Japon: l’emperaire Akihito a abdicat

En estiu de 2016, chepicat per sa santat, aviá ja exprimit publicament son desir de quitar lo tròn. Puèi, lo parlament japonés li faguèt una lei ad hoc que li a permés d’abdicar

L’emperaire Akihito, a 85 ans, a quitat lo Tròn del Crisantèm, ont foguèt coronat en 1989 après la mòrt de son paire Hirohito. Atal, Akihito es lo primèr monarca japonés qu’abdica après l’emperaire Kokaku en 1817.
 
L’estiu de 2016, Akihito aviá ja exprimit lo desir d’abdicar dins un insolit messatge de vidèo. Explicava que li chepicava que sa santat l’empachèsse de complir sas foncions. D'efièch, l’emperaire a pas cap de poder politic, pòt pas discutir dirèctament de son abdicacion, e per aquel motiu lo parlament japonés aprovèt una lei ad hoc en junh de 2017 que li a permés de quitar lo tròn.
 
Son eiretièr es lo prince Naruhito, que començarà l’èra Reiwa, çò es en japonés "de la Bèla Armonia".
 
 


abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

francesc palma
1.

L' Imperi del Sol Ixent, am son emperaire qu' abans deian qu' era lo fill de Diéu. E què non es polit açò ?

  • 1
  • 1

Escriu un comentari sus aqueste article