Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Montpelhièr: revendican que los enfants escolarizats en occitan pòscan contunhar al collègi

A l’ora d’ara, un trentenat d’enfants an la possibilitat de començar un percors bilingüe a l’escòla mairala e de lo perseguir a l’escòla elementària, Mas après an pas res per lo contunhar fins a l’universitat

Los parents dels enfants delegats de doas escòlas de Montpelhièr se son mobilizats per que lors enfants pòscan contunhar lo cursus d’occitan. En setembre que ven, la pus primièra classa d’occitan formada fa sièis ans farà sa rintrada al collègi, e revendican lor drech legitim de perseguir l’ensenhament dins la lenga del país.

 

A l’ora d’ara, un trentenat d’enfants an la possibilitat de començar un percors bilingüe francés-occitan a l’escòla mairala Francis Garnier. Lo pòdon perseguir a l’escòla elementària publica Marie de Sévigné fins al CM2. Mas après an pas res per lo.contunhar fins a l’universitat, precisament a Montpelhièr.

 

Per tant, an mes en linha una peticion sus Change.org que demanda la signatura de totas las gents solidàrias amb lor revendicacion.

 

“Sembla que la volontat es pas pus aquí per metre en plaça la continuitat pedagogica del cursus”, çò dison los peticionaris, del temps qu’asseguran qu’après tot l’esfòrç per aver mes en òbra aquel cursus,“las autoritats academicas d’uèi an lo dever de pilotar la construccion d’aquel programa fins a la tòca”.

 

Aquel cursus s’inaugurèt lo 7 de mai de 2015 a l’escòla Francis Garnier. L’inauguracion tenguèt la participacion de la rectritz Armande Le Pellec-Muller e del cònsol de la vila, Philippe Saurel.

 

 

 


Signatz la peticion sus Change.org




abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

francesc palma
5.

S'an de segre los estudis al primari e al secondari de forma generala que abarqui la majoritat dels alumnes. Segons dis la Carta de las lengas Minorizada europeas que tamben signet França.

  • 1
  • 0
Pitaluga
4.

#1 A Narbona dison LO. A Carcassona, sabi pas.
#2 & #3 Aital va plan: se dison las causas sens acrimonia. Sèm a bastir l'occitan modèrn.

E sustot: Cal signar e far signar la peticion!

  • 4
  • 0
Gerard Joan Barceló Pèiralata
3.

#2 Avètz rason. "Tota primièra" es una forma gramaticalament corrècta, mas es mai idiomatic de dire "pus primièra". En provençal, i auriá tanben "bela primiera". Mercés de vòstra lectura atentiva, rectifiqui l'article.

  • 7
  • 1
Matieu
2.

''En setembre que ven, la TOTA primièra classa d’occitan formada fa sièis ans farà sa rintrada al collègi''. Val pas mai dire e escriure en occitan: En setembre que ven, la PUS primièra classa d'occitan ... ?? La TOTA primièra me sembla un francisme ... Mas benlèu que disi una bestiesa ?

  • 8
  • 1
Abou cimbèu mpt
1.

LOS escolans ... inaugurèron ***LE*** ???

pro de la colonizacion audenca en tèrras orientalas ;p !

/Atencion: messatge umoristic, encara qu'es domatge d'aver laissat passar una dèca antala, rai/

  • 5
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article