Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Una nòva reina per Egipte 

La descobèrta del nom de Setibhor coma reina soslinha l’importància que las femnas aguèron al començament de l’Egipte faraonica

| CCMA

La descobèrta del nom de Setibhor coma reina d’Egipte al costat de la tomba del faraon Djekaré, de la cinquena dinastia egipciana, fa créisser la presència femenina dins la lista de reis e reinas de l’anciana Egipte e soslinha l’importància que las femnas aguèron al començament de l’Egipte faraonica.

 

Lo nom de Setibhor foguèt descobèrt sus una colomna situada dins un complèxe funerari d’un nòble prèp de la tomba del faraon Djekaré e que pòt èsser legida ansin: “L’unica que pòt veire Òrus e Seth, la qu’es granda amb lo scèptre heres, en tot pregar, femna del faraon, son aimada Setibhor”. Una tròba istorica segon lo Conselh Suprèm de las Antiquitats d’aquel país.

 

La tròba se faguèt pendent lo trabalh arqueològic d’una còla internacionala d’egiptològs al sud de Saqqara, prèp del complèxe piramidal del faraon Djekaré, rei de la cinquena dinastia e qu’apertenguèt a un naut personatge de la cort faraonica sonat Khuwy. Dins una de las cambras situadas dins una superstructura en forma d’L trobèron una colomna roja amb lo nom de la reina Setibhor.

 

Segon la còla arqueologica, aquò fa pensar que Setibhor auriá ajudat al faraon Djekaré a arribar al poder e per aquela rason aqueste li auriá balhatun grand complèxe piramidal, un fach pauc abitual a l’epòca. Tanben demostrariá l’importància de las femnas pendent las primièras dinastias de l’Egipte antica.

 

 

Una tomba raubada
 

La superstructura trapada sèrva pas tota la decoracion en bon estat pr’amor que ja foguèt raubada pendent l’epòca o pauc puèi. I a d’escalièrs, un vestibul, una pichona cambra anteriora e lo luòc ont i aguèt lo sarcofag amb de rèstas del nòble Khuwy momificat. Dins la cambra anteriora foguèt trapada la colomna roja amb lo nom de Setibhor, una reina egipciana inconeguda fins a uèi lo jorn e qu’ara dintrarà dins l’istòria pus anciana d’Egipte per la granda pòrta (Legissètz la seguida)





 
Aqueste article es  publicat dins Sapiéncia, la revista occitana de divulgacion scientifica, amb la quala Jornalet a un acòrdi de cooperacion. Podètz legir l'article entièr aicí.






abonar los amics de Jornalet

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris


I a pas cap de comentari

Escriu un comentari sus aqueste article