Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

De crocodils erbivòrs

Un nòu estudi realizat per de cercaires de l’universitat d’Utah confirma que d’ancianas espècias de crocodils avián agut divèrsas diètas segon la region

Quand pensam a de crocodils, totes pensam aisidament a de grands reptils carnivòrs. Mas ara semblariá que lor anciana dièta foguèt, fins a tres còps pendent de tempses ancians, omnivòra e mai erbivòra. Pas totas las espècias de crocodils mas sonque cèrtas espècias ancianas. Es çò que rapòrta la revista numerica scientifica Current Biology.
 
“Çò de mai interessant dins çò qu’avèm descobèrt, çò diguèt Keegan Melstrom, cap d’aquel estudi fach per l’Universitat d’Utah, es trapar que plusors espècias escantidas de crocodils mangèron de plantas. E aquò se tenguèt fins a tres còps aumens, benlèu sièis, pendent de tempses arcaics”.
 
Per ansin, una de las caracteristicas principalas de totas las espècias de crocodils e alligators actuals son lors dents simplas e conicas, restacadas a una dièta carnivòra. Mas un nòu estudi realizat per de cercaires d’aquela universitat estatsunidenca confirmèt que d’ancianas espècias de crocodils avián agut divèrsas diètas segon la region.
 
Aital, e malgrat que totas las espècias de crocodils actuals sián carnivòras, de formas ancianas de crocodils aguèron, a ne jutjar per lors dents, de diètas non carnivòras. La còla de cercaires estudièt fins a 146 dents de 16 espècias diferentas de cocodrils escantits, e descobriguèron que mai d’una foguèron omnivòras e plusors autras vegetarianas.
 

En cèrca de la dieta originària
 
Los cercaires d’aquel estudi comencèron d’analisar la dièta d’aquelas espècias de crocodils mòrtas uèi e confirmèron que la varietat dentària èra granda e tanben lor dièta. Aquò aguèt benlèu luòc après l’aparicion dels crocodils dins l’istòria naturala de la planeta, un fach que se passèt justament après lo grand escantiment de la fin del Triassic que contunhèt fins la fin del Cretacèu e qu’auciguèt totes los dinosaures mas pas los aucèls e divèrsas espècias de crocodils. Fins a tres còps dempuèi alara, e bensai fins a 6 còps, aqueles reptils tenguèron una dièta vegetariana. (Legissètz la seguida)





 
Aqueste article es  publicat dins Sapiéncia, la revista occitana de divulgacion scientifica, amb la quala Jornalet a un acòrdi de cooperacion. Podètz legir l'article entièr aicí.






Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris


I a pas cap de comentari

Escriu un comentari sus aqueste article