Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Es defuntat l’escrivan sicilian Andrea Camilleri, lo creator del comissari Montalbano

Es estat un dels escrivans mai prolifics de la literatura contemporanèa e lo mai traduch del roman policièr de la fin del sègle XX

L’escrivan sicilian Andrea Camilleri, un dels mai prolifics de la literatura italiana contemporanèa, nos a quitats aqueste dimècres de matin a 93 ans, après aver patida una crisi cardiaca. Camilleri a escrich mai d’un centenat de libres, mai que mai de romans policièrs, dont lo protagonista d’unes quaranta es lo comissari Montalbano, plan conegut en seguida de la sèria de television producha per la RAI. Las autras doas sèrias qu’amassan la majoritat de sa produccion son la contemporanèa, protagonizada generalament per d’arquetipes femenins de caractèr fòrt e dominant, e sustot l'istorica, considerada pels especialistas coma la vertadièra literatura camilleriana. S'agís de mai d’un vintenat d’istòrias adaptadas d’entre lo sègle XVII e la primièra mitat del XXn, coma IlbirraiodiPreston e IlrediGirgenti, ont l’escrivan possa a l’extrèm sa vocacion de narrator.
 
Una partida importanta de sos obratges son traduches en francés e catalan.

 


 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

francesc palma
2.

La varen passar per La 2 de TVE e m'agradava molt. Ara la passant los diluns a las 9'30 del vespre per la RAI. Raguzza lo poble ont trabalha lo comissari Montalbano es coma los pobles de Mallorca de fa 50 ans. Los assassins non solian ser la mafia, senon la dona gelosa o ome ,e causas per l'estil. Era una sèrie molt interessant, qu' estava basada amb lo bon libre d'En Camilleri que era sicilià e coneissia e estimava sa ilha.

  • 2
  • 0
Reinat LO VAU
1.

Cau dire que Camilleri a totjorn aparat la tolerança e la diversitat. La sieu òbra es en plen ancorada dins la sieu tèrra siciliana, caua que si remarca gaire dins l'adaptacion francesa de la seria "Montalbano" (personatge ensinda nomenat en omenatge à Manuel Vázquez Montalbán).
En lo 2008, donèt à gratis lo racònte "Finestra sul cortile" sus Agrigentonotizie.it, omenatge à Hitchcock:
"Ho scritto questo racconto, che oggi Agrigentonotizie.it comincia a pubblicare, il cui titolo,
"La Finestra sul cortile", vuole essere un esplicito omaggio a Hitchcock, per aiutare la diffusione di un giornaletto di quartiere, "Il Nasone di Prati", fatto da un gruppo di giovani miei amici."

Lo racònte es parcialament en italian, mai mai que mai en sicilian:
"E quindi macari stavolta la risposta fu quella di sempri:
"Tutti bene, ringraziando la Madonna".
L'altro però lo taliò tanticchia dubitoso.
"Che c'è Montalbano?".
"Perchè?".
"Ma non so, ho sentito nella sua voce come un...".
Certo che aveva sintuto qualichi cosa nella so voci."

L'ai en PDF, se quauqu'un es interessat, lo pòdi mandar.

  • 7
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article