Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Tornarmai cap a la Luna

Índia serà lo quatren país terrèstre a poder mandar amb succès una nau espaciala sus la Luna après los Estats Units, l’Union Sovietica e China

Aqueste dimars, 22 de julhet, Índia mandèt lo vaissèl espacial Chandrayaan 2 sus la Luna après quitar la basa espaciala indiana de Satish Dhawan, dins lo nòrd-oèst d’Índia, a 05h13
Aqueste dimars, 22 de julhet, Índia mandèt lo vaissèl espacial Chandrayaan 2 sus la Luna après quitar la basa espaciala indiana de Satish Dhawan, dins lo nòrd-oèst d’Índia, a 05h13 | P. RAVIKUMAR / REUTERS
Una nòva nacion decidiguèt de tornar explorar l’espaci en tot enviar una autra nau espaciala a la Luna: Índia. Per ansin, aqueste dimars, 22 de julhet, la nacion asiatica mandèt lo vaissèl espacial Chandrayaan 2 sus la Luna après quitar la basa espaciala indiana de Satish Dhawan, dins lo nòrd-oèst d’Índia, a 05h13.
 
La mission de Chadrayaan 2 serà de plaçar una pichona sonda terrèstra nomenada Vikran en mai d’un pichon tot-terren sonat Pragyan (Sapiéncia en sanscrit) sus la luna. S’aquò se debana plan en setembre, Índia serà lo quatren país terrèstre a poder mandar amb succès una nau espaciala sus la Luna après los Estats Units, l’Union Sovietica e China.
 
La fusada auriá pogut començar son viatge espacial en mai passat mas tot deguèt esperar après que se foguèt conegut que los israelians volián far çò de meteis (lor sonda espaciala s’espotiguèt sus la Luna). Puèi, lo 14 de julhet, de problèmas tecnics empachèron Chandrayaan 2 de partir de la Tèrra.
 
La sonda e lo tot-terren poirián aténher la Luna lo 7 de setembre d’ongan. Après aterrar sus la Luna, Pragyan se dessepararà de la sonda e començarà un camin de 500 mètres sul satellit natural de la Tèrra. Lo tot-terren ten dos espectromètres per mesurar la composicion del sòl lunar. Aquela operacion durarà sonque 14 jorns (un jorn solar) e finirà quand l’energia serà agotada (aperaquí un jorn lunar), pendent la nuèch lunara. Totun, la fusada contunharà d’estudiar lo satellit pendent una annada.
 
 
Près del pòl sud lunar
 
La tòca dels indians es de pausar Pragyan près dels 70 º de latitud sud lunara, mai luènh encara que lo luòc ont èra arribada la sonda espaciala chinesa Chang’e-4, çò es los 45.5º de la latitud sud lunara. L’interès pel pòl sud lunar ven del fach que s’i poguèt espepissar fa gaire per la fusada Chandrayaan 1 de moleculas d’aiga al meteis endrech. (Legissètz la seguida)



 
Aqueste article es  publicat dins Sapiéncia, la revista occitana de divulgacion scientifica, amb la quala Jornalet a un acòrdi de cooperacion. Podètz legir l'article entièr aicí.






Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

francesc palma
2.

La question non es enviar naus a la luna, sinon omes a la luna. Per ara no i anirà cap ome o dona a la luna segur. La darriera vegada que i anaren varen aver se partir corrensos.

  • 1
  • 0
Black Blòc Joe
1.

E sos crèbba-la-fam, índia serà la primièra de los mandar manjar subre la luna ?…

  • 7
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article