Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

crotz-tolosaCreated with Sketch.ProvençaProvençaTolonenc

Sinha: la mòrt del cònsol màger a indignat lo país

Foguèt tuat lo 5 d’agost passat, reversat per una veitura que veniá de depausar illegalament d’escobilhas sus un camin privat de sa comuna. L’elegit aviá demandat als passatgièrs de tornar prene lors bordilhas

La mòrt del cònsol màger de Sinha (Tolonenc) ten lo país en estat de chòc e en colèra. Jean-Mathieu Michel foguèt tuat lo 5 d’agost passat, reversat per una veitura que veniá de depausar d’escobilhas illegalament sus un camin privat de sa comuna. Se tenguèt aquel drama après que l’elegit aguèt demandat als passatgièrs de reprene lors bordilhas. La gendarmariá de la Valeta a dobèrt una enquèsta per omicidi volontari agravat del fach de la qualitat de la victima. Ièr, dijòus a 16h, la vila li rendèt omenatge.
 
 
“A la Panhòl” segon Le Monde
 
Michel èra cònsol màger de Sinha dempuèi 1983 e descrich coma totalament consagrat a sa comuna de 2800 abitants. Aviá abandonat l’etiqueta del Partit Socialista de sos primièrs passes politics per proclamar “ma soleta politica es Sinha”. Coneissiá totòm e èra un afeccionat del rugbi e de l’RCT de Tolon.
 
Per aquela proximitat, e per aquel biais talament occitan de far de politica, lo jornal francés Le Monde, qualifica Michel de cònsol màger “a la Panhòl”.

 
 
 
 




 
 
 
 

Etiquetas

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Raimon
4.

Un conse "a la Pagnol" , coma lo Michel Serres èra un filosof "a la Pagnol" e lo Jean Lasalle un diputat "a la Pagnol". Le Monde rebata plan l'agach qu'a França vertadièra (la francimanda, solide, la sola que compta ) suls arlèris del Miegjorn. Passat Lèira tot n'es que panholadas. S'aquo's pas de racisme...

  • 5
  • 0
Gerard Joan Barceló Pèiralata
3.

#2 Pasmens, legissi que la tèsi de l'omocidi involontari sembla d'èsser estada retenguda. Remplaci "murtre" per "drama".

  • 3
  • 0
Gerard Joan Barceló Pèiralata
2.

#1 Mercés de vòstra remarca, mas precisament l'enquista parla d'"omicidi volontari agravat", çò qu'implica un murtre. Presumit, se volètz.

  • 1
  • 0
Abram Auvèrnha
1.

L'emocion d'aquela trista novèla vos deu pas faire obledar la basa dau jornalisme. Sabèm panquèra si s'agís d'un murtre, que l'enquèsta a pas solament comencat ! Una pensada esmouguda per aquel òme.

  • 2
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article