Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

An descobèrt un palais mitannian

A l’epòca antica, lo palais de Kemune èra situat sus una terrassa sus la val a 20 mètres al dessús de Tigre. E i aviá un mur gigant per estabilizar lo palais sul terren

| Universitat de Tübingen
Una còla arqueologica internacionala de cercaires alemands e curds trapèt las roïnas d’un ancian palais de Mitanni, empèri tradicionalament enemic al long de l’istòria dels egipcians e ititas, de fa 3400 ans, prèp del fluvi Tigre a Kemune, en Curdistan. La tròba es estada considerada coma una de las pus importantas de la region dempuèi de decennis.
 
“L’Empèri de Mitanni es un dels pus desconeguts del Pròche Orient, çò diguèt Ivana Puljiz, arqueològa de l’Institut pel Pròche Orient de Tübingen. Avèm sonque d’informacion sul palais de Mitanni de Tell Brak, en Síria, e de las vilas de Nuzi e Alalakh. La capitala meteissa d’aquel empèri es pas encara coneguda amb seguretat”.
 
Lo sit compren una bastida amb de murs de 2 mètres de nautor e divèrsas cambras mas tanben i a de rèstas de pinturas sus de parets amb las colors roja e blava. A l’epòca antica, lo palais de Kemune èra situat sus una terrassa sus la val a 20 mètres al dessús de Tigre. E i aviá un mur gigant per estabilizar lo palais sul terren.
 
 
D’epòcas d’usatge desparièras
 
Segon la còla arqueologica que descobriguèt aquel palais, i aguèt doas fasas d’usatge: “Aquò vòl dire que foguèt abitat pendent un periòde tras que long de l’istòria d’aquela region”, çò afirmèt Puljiz. Dins lo palais, los arqueològs poguèron identificar plusors cambras (fins a 8). Tanplan trapèron 10 tauletas de fanga amb d’inscripcions en cuneïfòrme de Mitanni. (Legissètz la seguida)







 
Aqueste article es  publicat dins Sapiéncia, la revista occitana de divulgacion scientifica, amb la quala Jornalet a un acòrdi de cooperacion. Podètz legir l'article entièr aicí.














 
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris


I a pas cap de comentari

Escriu un comentari sus aqueste article