Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Donald Trump voldriá crompar l’illa de Groenlàndia

Fa 70 ans, o aviá ensajat lo president Harry Truman, mas Danemarc refusèt l’ofèrta

Lo president dels Estats Units, Donald Trump, a consultat sos conselhièrs en reünion privada a prepaus de la possibilitat de crompar l’illa de Groenlàndia per espandir las frontièras estatsunidencas. Fa 70 ans, o aviá ensajat lo president Harry Truman, mas Danemarc refusèt l’ofèrta.
 
Segon lo Wall Street Journal, Trump suggerís dempuèi longtemps a sos conselhièrs l’idèa per conéisser la viabilitat d’aquel projècte e a demandat a son avocat que s’examine aquela question. Coma o escriu lo jornal estatsunidenc, los conselhièrs son confuses e devesits sus aquel tèma: qualques unes creson qu’es una “solida estrategia economica” e d’autres la considèran coma una “fantasiá passatgièra”.
 
Amb unes 56 000 abitants, Groenlàndia es un territòri autonòm del Reialme de Danemarc. Lo govèrn de l’enòrma illa decidís la majoritat dels afars intèrnes, mas Copenaga s’encarga de la politica exteriora e de la seguretat.
 
Fa de meses que los Estats Units ensajan de conténer los esfòrces chineses per investir en Groenlàndia. D’efièch, Washington capitèt a empachar, l’an passat, que Pequin financèsse la bastison de tres aeropòrts en Groenlàndia, ont se situa la basa militara de Thule. S’agís del destacament pus septentrional de l’armada estatsunidenca e d’una part absoludament indispensabla de son sistèma global de radar.
 
Es previst que Trump vesite aquel país pel primièr còp en setembre que ven, e mai la vesita siá pas brica restacada a l’idèa del president.
 
 
Lo govèrn de Groenlàndia respond que son pas de vendre
 
Lo Ministèri dels Afars estrangièrs de Groenlàndia a publicat un messatge sus Twitter en reaccion a la nòva publicada pel Wall Street Journal: “Groenlàndia es rica en ressorsas preciosas, coma de minerals, l’aiga e lo glaç los pus bloses, los estòcs de peis, de frucha de mar, d’energia renovelabla, e es una nòva frontièra pel torisme d’aventura. Sèm dobèrts pels afars, mas pas de vendre”.
 
 
 
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Francesc palma
4.

Es una cortina de fum per pas aver de parlar d'altras causa, mas tamben es una maniera diferenta de far politica mai pacifica e racional.

  • 1
  • 0
Maime Limòtges
3.

E mai chapteren Louisiana a Napoleon. Un bon tèrç de lor territòri...

  • 1
  • 0
Mèfi ! 31
2.

Sèm pas de* vendre # sèm pas per vendre: ?

Se que de non, les Estats Units an ja crompat Alaska de Rossia...

  • 1
  • 0
Guilhèm Thomas Tolosa
1.

Lol !

  • 1
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article