Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Los incendis en Amazonia an crescut d’un 83% a respècte de l’an passat

La selva pus granda de la planeta, indispensabla per combatre l’escalfament global, es menaçada del temps que Bolsonaro prioriza los grands entrepreneires que profièchan dels fuòcs

Amazonia es menaçada. L’aument dels incendis de forèst d’un 83% per rapòrt a l’an passat e lo recòrd del nombre de fuòcs chepica los collectius environamentalistas e qualques mèdias mondials mentre que l’etiqueta #PrayForAmazon es la pus comentada del Mond sus Twitter. En 2013, comencèt lo registre del nombre d’incendis que cremavan la selva pus granda de la planeta, qu’ongan es arribat a son recòrd amb 72 842 fuòcs, segon l’Institut Brasilièr de Recèrcas Espacialas (INPE). Lo 25 de julhet passat, la NASA prenguèt un imatge per satellit que mostrava totes los incendis qu’afectavan l’America del Sud:
 

 
Amazonia produtz lo 20% de l’oxigèn de tota la planeta e sa bona santat es imprescindibla per luchar contra l’escalfament global de la planeta e los cambiaments environamentals que ne son la consequéncia.
 
I a tantes fuòcs que, diluns passat, la vila de São Paulo vegèt la nuèch a plen jorn a causa del fum d’incendis que cremavan a mai de 1500 km de distància. Los estats d’Amazonas e d’Acre son en estat d’urgéncia environamentala a causa del fum de l'aire.
 
 
 
Bolsonaro acusa las associacions environamentalistas
 
La majoritat d’aqueles incendis los provòcan de grands entrepreneires agricòlas, l’indústria dels biocarburants e las societats minièras, que desforèstan la zòna per l’esplechar. E mai fins ara foguèsson illegals, tre que Bolsonaro venguèt president de Brasil promoguèt l’esplecha d’Amazonia per l’agricultura, l’elevatge e las minas.
 
De son caire, Bolsonaro a acusat las associacions enviromentalistas d’aver provocat los incendis. Sens presentar cap de pròva, lo president afortiguèt que i podiá “aver una accion criminala per atirar l’atencion contra lo govèrn de Brasil”.

 
 
 


 

 
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

PierreTerral
5.

Los occitanistas que qualifícan de francisme un mòt coma "mème" utilisat per de milions d'occitanofònes pendent de siècles (es pas dins lo diccionari d'Alibèrt, quitament ambe la mencion infamanta de " francisme'') s'autorísan a crear de mòts que lor agràdan e decrètan que se pòdon acceptar en occitan. Al punt ont es renduda nòstra lenga sabi pas se ne cal rire o se ne cal plorar.

  • 15
  • 8
Gerard Joan Barceló Pèiralata
4.


#1 Fa de temps que Jornalet fa servir "imprescindible",al sens d''"indispensable". Aquel adjectiu s'es desvolopat en las lengas ibericas ("(im)prescindível" en portugués), e es tecnicament un latinisme de formacion culta a partir del vèrb "praescindo", que significa exactament "separar". "Imprescindible" etimologicament significariá "inseparable" en un sens metaforic. Es evident qu'un compatriòta aranés, en contacte quotidian amb lo castelhan e lo catalan, compren melhor aquel mot qu'un occitan d'endacòm mai.

Coma latinisme present en de lengas vesinas de la nòstra, pensi que se pòt acceptar en occitan general, mas benlèu pas coma mot preferencial: es per aquò qu'ai remplaçat "imprescindibla" per "indispensabla" dins lo sostítol.


  • 8
  • 9
Gerard Joan Barceló Pèiralata
3.

#2 Não temos corresponsais em Mato Grosso mas se você quiser falar conosco sobre isso, seja bem-vindo!

  • 7
  • 0
Lavi Cuiabá MT
2.

JORNALET não conhece o estado de mato grosso: muitos fatos tem acontecido aqui em mato grosso mas eu jamais tive o gosto de ler uma matéria sobre Mato Grosso nas páginas do JORNALET

  • 3
  • 1
Franc Bardòu
1.

"imprescindibla", aquò me sembla un catalanisme, en occitan…

Bolsonaro acusa las associacions environamentalistas, mas las associacions environamentalistas acusan Bolsonaro.

  • 4
  • 2

Escriu un comentari sus aqueste article