Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Crèman Amazonia, Siberia e Africa

Lo G7 a mobilizat 18 milions d'èuros per combatre los incendis d'Amazonia mas Brasil los a refusats

| @wheezingrant
Los caps d’estat del G7 an clavat lor reünion de Biàrritz amb l’engatjament de destinar 20 milions de dolars, environ 18 milions d’èuros, per combatre lo fuòc en Amazonia. E mai l’estat francés a ofèrt de mejans militars car ten tanben de territòri en Amazonia, en Guaiana.

Brasil a refusat l’ofèrta: “Mercejam lo G7 per son gèst, mas seriá pus pertinent de consagrar aquelas ressorsas per reboscar Euròpa”, çò a dich lo cap de gabinet de Bolsonaro.
 
Lo ministre de l’environament brasilièr s’èra mostrat content de l’iniciativa, mas pas tant lo president del país, Jair Bolsonaro, qu’a reprochat a Macron d'amagar “d’autres interèsses” en tot metre en causa sa volontat d’ajudar. “Podèm pas acceptar qu'un president, Macron, lance d'atacs irracionals e gratuits sus Amazonia, ni que desguise sas intencions darrièr l'idèa d'una aliança de païses del G7 per salvar Amazonia, coma se foguèssem una colònia o una tèrra de degun. Lo respècte de la sobeiranetat de quin país que siá es un minim que se pòt esperar dins un Mond civilizat”.
 
Per Macron, "la pèrda del palmon màger de la planeta es un problèma mondial" e "degun pòt pas dire que lo concernís pas".
 
De fuòcs en Sibèria...
 
D’autre caire, los bòsques de Siberia, almens tant importants per combatre l’escalfament climatic, patisson tanben de grands incendis. Segon Greenpeace, an cremat ongan dins aquela granda region de Russia 12 milions d'ectaras de forèst. De soslinhar que los bòsques de Siberia son los que produson mai d’oxigèn mentre que lor destruccion causa un aument de la radiacion solara e un negriment del glaç, çò que fa créisser considerablament las temperaturas. Los incendis aquí provòcan d’emissions de CO2 inquietantas, e mai la fonda del permagèl produtz de metan, un gas d’efièch de sèrra fòrça mai potent que lo CO2.
 
... e en Africa
 
Tanben los incendis en Africa son inquietants: i es a cremar una superfícia pus granda qu’en Amazonia. Près de 10 000 incendis son a devastar lo centre e lo sud del continent segon d’imatges de la NASA. Las autoritats d’Angòla parlan de 6902 incendis entre dijòus e divendres passats del temps que Còngo ne mençona 3395.
 
Segon lo Sistèma Avançat d’Informacion suls Fuòcs (AFIS), son pereu concernits Moçambic, Tanzania, Zambia e Zimbabwe. Al total es un 70% de la forèst de la planeta qu’es a cremar.
 
 
 
 
 


 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

"Tàrrega" Igualada (PP.CC.)
3.

Quin desastre, però ull! d'aquesta no ens en sortirem, em matat tantes espècies, que quasi no ens queda res, hi haurà tants pocs boscos , que no plaurà no podrem respirar, l'aire serà tant sec que serà insuportable,vaja que farà tanta calor que ens deseperarem, però no s'hi podrà fer res estarem morts.
I falta poc per això, i els "cabrons" diuen -no passa res! Ens ho destruiran tot només per mantenir el seu "puto" estatus.
I aixo enfurisma, però ells tranquils que estan morts i no els importa res, fe-m'ho pagar i que els que fan això se'n vagin a l'infern, almenys un de tant maco com el que ens han volgut deixar aquí.
Salvem el Mon ,i si algú si oposa "al canyet".
Visca la Terra...Lliure!
L'Ernest,"El Tàrrega".

  • 0
  • 0
Jim Morrison Al Paire La Cadièra
2.

“What have they done to the earth?
What have they done to our fair sister?
Ravaged and plundered and ripped her and bit her
Stuck her with knives in the side of the dawn
And tied her with fences and dragged her down”

  • 13
  • 0
Black Blòc Joe
1.

Crèman Amazonia, Siberia, Africa e Democracia en Euròpa, coma dins tot lo mond capitalista esclafat pel neoliberalisme.

  • 12
  • 2

Escriu un comentari sus aqueste article