Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

L’animal mai important de la planeta

Lo 70% de l’agricultura de la Planeta Blava depend d’aquel animal e aquò vòl dire que lo 70% de la noiridura mondiala depend de l’ajuda de las abelhas

L’abelha es estada declarada l’animal mai important de la planeta per l’Institut Earthwatch, un organisme de la Royal Geographical Society de Londres. Segon aqueste institut, l’abelha seriá l’animal pus important de la Tèrra pr’amor de sa foncion dins l’environament. Malgrat aquò, tanben volguèron avisar qu’aquel animal ja èra pervengut a l’estapa de risc d’escantiment car mai del 90% de la populacion d’abelhas a ja desaparegut de la planeta.
 
Segon los scientifics que faguèron aquel classament, l’abelha seriá a mand de s’escantir per mai d’una causa e entre aquestas lo desboscament, la manca de luòcs segurs ont far los brusques, la desaparicion de las flors, l’usatge de pesticidas, e de cambiaments al sòl. Se cal alara doncas demandar perqué pòt èsser considerada coma l’animal mai important de la planeta?
 
Segon mai d’un scientific del Centre d’Apicultura de Chile, foguèt determinat que l’abelha es lo solet animal de la Tèrra que pòrte pas de patogèns, que sián de campairòls, de virus o de bacterias.  En mai d’aquò, lo 70% de l’agricultura de la Planeta Blava depend d’aquel animal e aquò vòl dire que lo 70% de la noiridura mondiala depend de l’ajuda de las abelhas.
 
A mai, la pollinizacion que fan las abelhas ajuda a la reproduccion de las plantas que son la noiridura, a l’encòp, de milions d’animals, e sens elas arribariá un gigantàs escantiment de tota la fauna de la planeta. Los cercaires volguèron remembrar que, segon Albert Einstein, s’un jorn i a pas pus d’abelhas sus la planeta, l’espècia umana sonque resistirà 4 annadas abans de s’escantir.
 
Lo perqué de tot
 
Segon l’Institut Federal de Tecnologia de Soïssa, i a una teoria que poiriá èsser veraia qu’afirma que la causa màger de l’escantiment actual de las abelhas seriá las ondas dels telefòns mobils. Aquò fariá pèrdre a l’abelha son camin devèrs lo brusc e per ansin moririá.


 
Segon lo biològ Daniel Favre, que faguèt mai de 80 experimentacions sus d’abelhas, aquelas pèrdon totjorn la draia devèrs lo brusc quand i a d’ondas de telefòns mobils a proximitat, e aquò lor fa far un vonvon fins a dètz còps mai naut qu’en d’autras escasenças pr’amor que, perdudas, vòlon demandar d’ajuda a las autras abelhas. Mas, malgrat tot aquò, lo cercaire volguèt soslinhar que la causa principala ne seriá l’usatge de pesticidas: sonque en Colómbia e en tres annadas mai del 34% de las abelhas del país moriguèron per l’utilizacion d’agrotoxinas dins l’agricultura. (Legissètz la seguida)





 
Aqueste article es  publicat dins Sapiéncia, la revista occitana de divulgacion scientifica, amb la quala Jornalet a un acòrdi de cooperacion. Podètz legir l'article entièr aicí.





abonar los amics de Jornalet

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

francesc palama
2.

Calrà las protegir al maxim de la maniera que melhor sia. Segur qu' i a sistemas per las poder ajudar. Una d'elas es protegir las flors perquè la abelhas puguin i anar e polemnizar totas las altras flors. Tamben posar productes per evitar los atacs dels fongs, que no matin las abelhas. Per exemple lo Fairi per escurar, resulta qu' es naturals e que no las perjudica.

  • 0
  • 0
oksitanlaştıramadıklarımızdanmısınız Apraquital, tresena tenda apèi lo tuc còsta lo riu ont se banhan nusas las zègas a negrenuèch
1.

...... 'belhas avem cambiat de mestre !

Atal se disiá ençò de nosaus quora se morissia lo cap d'ostal.

Las abelhas bolzinan.....

  • 2
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article