Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Chile: mai d'un milion de manifestants après una setmana de protèstas

La dicha "Marcha pus granda de Chile" venguèt la pus frequentada dempuèi lo retorn de la democracia al país

Mai d’un milion de personas manifestèron dissabte per las carrièras de Santiago de Chile, après una setmana de protèstas e de susmautas contra lo govèrn de Sebastián Piñera
Mai d’un milion de personas manifestèron dissabte per las carrièras de Santiago de Chile, après una setmana de protèstas e de susmautas contra lo govèrn de Sebastián Piñera | @1777andres
Mai d’un milion de personas manifestèron dissabte per las carrièras de Santiago de Chile, après una setmana de protèstas e de susmautas contra lo govèrn de Sebastián Piñera. Sonada la "Marcha pus granda de Chile", venguèt la pus frequentada dempuèi lo retorn de la democracia al país, segon La Tercera.
 
Las protèstas comencèron a causa de la quatrena pojada del prètz de la bilheta de mètro en pauques meses, mas cresquèron rapidament fins a denonciar las inegalitata socialas. Environ dètz e nòu personas son mòrtas e n’an detengudas de centenats. L’Institut Nacional dels Dreches Umans (INDH segon la sigla en espanhòl) a recebut de denóncias per d'abuses coma de torturas e vexacions, e lo burèu de la Nauta Comissària de las Nacions Unidas pels Dreches Umans —l’èx-presidenta chilena Michelle Bachelet— a anonciat qu'enviariá doas personas al país per ne far una enquista.
 
L’INDH a actualizat las chifras dels nafrats espitalizats, de detenguts e d’accions judiciàrias entrepresas en las protèstas. I a per ara 997 nafrats, dont 413 per d'armas de fuòc; los detenguts son ja 3162 e s'es entreprés un total de 80 accions judiciàrias, dont 15 per violéncia sexuala.
 
Al començament, Piñera respondèt a las protèstas en declarant l’estat d’emergéncia e de cobrifuòcs —que los a mantenguts—, mas puèi demandèt perdon per sa "manca de vision" e anoncièt una seguida de mesuras per reduire las diferéncias entre chilens. Ça que la, las manifestacions contunhan.
 


 
 


abonar los amics de Jornalet

Etiquetas

Articles relacionats

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Carlos Chile
1.

La nòstra lucha es contra lo neoliberalisme e per una nòva Constitucion (Pinochet impausèt ambedós: lo neoliberalisme e l'actuala "constitucion"). Los chilencs volem cambis politics e economics. Piñera es un criminal que envièt l'armada contra lo pòble desarmat.

Amics e amigueas occitans solidarizatz amb lo pòble chilenc en lucha.

  • 13
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article