Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

La societat pus polluenta d’Espanha pairina la Cima sul Clima

La companhiá que causa mai d’emissions de CO2 anóncia sus la primièra pagina de cinc jornals que lucha per una “societat sens emissions”

| @XaviRossinyol
Comencèt diluns a Madrid la Conferéncia de l’ÒNU sul cambiament climatic (CÒP25) amb un fach escandalós e vergonhable. La companhiá pus importanta d’electritat de l’estat espanhòl, Endesa, èra presenta sus las primièras paginas d’uèch jornals importants amb lo títol “Endesa mena lo cambiament devèrs una societat sens emissions”. La societat, considerada coma la pus polluenta de l’estat espanhòl segon l’Observatòri de la Sostenibilitat, aviá pagat coma publicitat aquela primièra pagina, e esponsoriza la CÒP25.
 
Mas Endesa es pas la sola societat polluenta qu’aja profechat de l’eveniment per blanquir son imatge. Repsol, una de las principalas societats petrolièras, a publicat una anóncia dins los mèdias que ditz: “L’avenir s’arrèsta pas, nosautres tanpauc. La benvenguda a la Cima del Clima 2019 CÒP25”. E mai la societat electrica Iberdrola pairina l’eveniment.
 
Endesa es una de las societats estatalas privatizadas pels govèrns de Felipe González e de José María Aznar; a balhat de pòstes de direccion a un èx-president del govèrn, cinc ministres e una longa lista d’elegits e de nauts responsables publics.
 
 
 
Participacion del sindic d’Aran
 
Lo sindic d’Aran, Francés Boya, a participat a la CÒP25 en qualitat de president de l’Associacion Espanhòla de las Comunas de Montanha, çò rapòrta Eldiario.es. Boya participèt a una taula ronda ont defendèt un cambiament del “concèpte de desvolopament” e critiquèt la manca de politicas publicas pels endreches pus despoblats.
 
 
 
 


abonar los amics de Jornalet
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Pitaluga
1.

E quin jornals! Lo quite "El País", que d'unes comentaristas prenon al seriós coma "The World" aicí, a la propaganda del polluaire. Cal rapelar que "El País" a sacat defòra 6 de sos jornalistas perque fasián de renduts comptes qu'èran pas dins la linha nacionalista espanhòla?

  • 3
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article