Bandièra01 1180x150: La Passem

Actualitats

L’objectivitat existís pas

La teoria de la mecanica quantica es pas nòva. Mas l’estudi mai e mai complèxe d’aquesta aquestes darrièrs tempses dobrís la pòrta a, benlèu, de nòvas teorias de la natura que coneissèm

Almens dins lo mond quantic. Es çò qu’arriba de las darrièras experimentacions realizadas dins lo pichon mond dels atòms e particulas, governadas per d’estranhas leis de la mecanica quantica. Segon aquò, doas personas diferentas pòdon agachar de faches desparièrs que son en realitat lo meteis fach. Dich amb d’autres mots, l’espepissatge d’un fach pòt venir subjectiu.
 
La resulta d’aquelas experimentacions, fachas pels cercaires Fedrizzi e Proietti, de l’Universitat Heroi-Watt, menarián a un camin encara per descobrir. S’aquò sonque se produtz al nivèl microscopic, se pòt tanben passar dins lo mond macroscopic? E cossí podèm alavetz interpretar aquelas resultas del mond de la mecanica quantica e las integrar dins de faches que desenant solament pòdon èsser entenduts coma subjectius?
 
La confirmacion scientifica d’aquela resulta pòt far tornar interpretar nòstre Mond e tot çò que vesèm e encara mai, car i a de cercaires que dison qu’aquò dobrís la pòrta a l’existéncia de monds parallèls, una teoria qu’uèi es pas encara estada demostrada. D’autres encara confirman que la teoria de la mecanica quantica pòt arribar de trencar totas las leis fondamentalas de la natura que coneissèm a l’ora d’ara. La discussion scientifica (e tanben filosofica) pòt venir gigantesca. Mas qualas son aquelas resultas?
 
 
La confirmacion d’una nòva teoria
 
La teoria de la mecanica quantica es pas nòva. Mas l’estudi mai e mai complèxe d’aquesta aquestes darrièrs tempses dobrís la pòrta a, benlèu, de nòvas teorias de la natura que coneissèm. Una còla de cercaires en tot estudiar cossí reagissián sièis fotons poguèt demostrar que la resulta depend de la persona qu’agacha l’experiéncia. Pr’amor que se debana un fach, un autre o ambedós a l’encòp. E aquò es çò qu’es de mal comprene: aital es lo mond de la mecanica quantica.
 
L’explica de l’experiéncia poiriá èsser aquesta: imaginatz una persona qu’a una pèça de moneda quantica –que seriá a l’encòp una superposicion de las doas caras, çò es la cara e la crotz-. Aquela persona es dins un laboratòri barrat. Cada cop que lança la pèça i a una resulta: cara o crotz. Totun, de nous espepissatges scientifics confirman que la resulta es al còp cara e crotz: depend de la persona qu’espepissa lo fach. E quand i a una manipulacion reala d’una resulta, tanben n’i a de l’autra. E aquò es çò qu’es tras qu’important d’aquela experimentacion quantica. La realitat agachada es desparièra de la realitat de l’exterior. E concòrda pas amb aquesta. Aquò pòt èsser considerat scientificament coma un paradòxe? Fins ara, los cercaires afirmavan qu’aquò èra absurde e se podiá pas produire. Fins ara....(Legissètz la seguida)


 
Aqueste article es  publicat dins Sapiéncia, la revista occitana de divulgacion scientifica, amb la quala Jornalet a un acòrdi de cooperacion. Podètz legir l'article entièr aicí.




abonar los amics de Jornalet

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

"Tàrrega" Igualada (PP.CC.)
4.

No se si ho entès be, però de teories sempre en surten i de noves, primer dient que la Terra era el centre de l'Univers, semblava lògic, ara sabem que no, podem anar enrera o endavant amb el temps, n'hi ha que ho diuen, però nos 'ha demostrat, els Universos Paral·lels! Qui sap, però s'ha de demostrar.
Que Cat. pot ésser Lliure!? Això no s'ha de demostrar es un fet evident, com avança la Ciència!
I l'Occitània, això tampoc cal demostrar-ho, cau pel propi pes.
Les coses bones s'acaben demostrant perquè son de justícia, i la Justícia es Universal.
Visca la Terra...Lliure!
L'Ernest, "El Tàrrega".

  • 0
  • 0
Julien Madrid
3.

"Heroi-Watt" es probablament Heriott-Watt, una (dei tres) universitat d'Edimborg, que conoissi subretot per lo siéu departament de matematicas mai qu'a tanben un grop de fotonic.

  • 1
  • 0
Chatbèrt de Barbairàn Quer Bois
2.

L’objectivitat existís pas… mai que mai dins los estudis universitairis d'istòria pretenduda "de France", ont l'observator siá disent "objectiu", es generalament un propagandista assimilacionista de primièra borra !

  • 11
  • 0
Papioli
1.

Per 15euròs per mes, descrubetz la nòva teoria de Nassim Haramein sur lo site de "resonance academy". I trobaretz sa teoria que pòrta non solament sur la sciença (mecaniqua quantica e autra) mas tanben sur las civilisacions ancienas; Descrobetz coma la flor de vita es un simbòl scientific important e coma se tòrna trobar sur los monuments los pus vielhs e situats sur tota la terra. Lo site es en francès.

  • 15
  • 12

Escriu un comentari sus aqueste article