Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

L’OTAN a festejat son 70n anniversari amb de garrolhas e de tensions

Una seguida de discussions polemicas e d’incidents de protocòl nos faguèron remarcar las tensions existentas. A mai, Trump pensa que l’OTAN es inutila

S’acabèt mal la reünion de l’OTAN que se tenguèt a Londres dimècres passat per festejar los setanta ans de l’Aliança Atlantica.Als dobtes de Donald Trump sus l’utilitat de l’aliança, que se coneissián ja, cal apondre una tièra de discussions polemicas e d’incidents de protocòl que nos faguèron remarcar las tensions existentas entre los Estats Units e los païses sòcis.
 
D’un caire, se difusèt d’imatges d’una convèrsa privada del primièr ministre canandenc, Justin Trudeau, que se trufava de Trump. E mai la princessa Anna d’Anglatèrra refusèt de saludar Trump mentre que Macron qualifiquèt l’OTAN d’institucion “en mòrt cerebrala”.
 
Per la majoritat dels sòcis de l’OTAN, Trump es un problèma. Aquò es pas un secret. Lo president estatsunidenc ten un imatge personal de guerrejaire notòri. D’efièch, respondèt a Trudeau amb de paraulas que faguèron créisser encara mai la tension. Mas la question es pas lo caractèr de Trump. Es l’imatge que ten de l’OTAN. Es lo primièr president dels Estats Units que considèra que l’aliança es inutila.
 
 
Se Trump tuarà l’OTAN?
 
E mai l’aliança militara siá la pus importanta de la planeta, e malgrat que la fondèsse un president estatsunidenc, es un president estatsunidenc, setenta ans puèi, que i poiriá metre lo ponch final. O diguèt durant sa campanha electorala e o manten.
 
L’argument principal que lo presenta Trump es lo còst economic. Los Estats Units son los primièrs contribuables del budget comun, e n’assumisson un 22%. Alemanha un 14%, França un 10%; e lo Reialme Unit un 9,8%. Los Estats Units son tanben los principals portaires d’armas, de logistica, de tropas... Mas aquò es tostemps estat aital, e quitament ja foguèt pus car pels Estats Units. Pasmens, pareis que per Trump l’utilitat de l’OTAN èra de combatre l’URSS. En mai d’aquò, Trump es mai que mai partisan de las relacions bilateralas. Las estructuras multilateralas li agradan pas.

 
 

 
 


abonar los amics de Jornalet
 

Etiquetas

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Pitaluga
2.

Que degun s'engane pas: es pas lo poton de Judàs, es lo poton de l'adobament de Boris per Donald.

  • 2
  • 0
Papioli
1.

Trump es un problema per l'OTAN mas l'OTAN seria pas un problema per Trump?
Trump es tertant ridicule coma los jornalistes que propagean l'anti-Trump.
De que los Busch/Clinton/ Obama/ Sarkozy an fan de l'OTAN? De que Trump en a fach? Aquò una bona question.

Fuguet un temps en França ente l'esquerra credava "daus credits per l'escòla, per los services publics, pas per l'armada".

  • 3
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article