Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Presonièrs politics catalans: revirada europèa per la justícia espanhòla

La justícia europèa reconeis l’immunitat d’Oriol Junqueras coma deputat europèu e considèra que la justícia espanhòla lo podiá pas pus manténer en preson preventiva après son eleccion lo 26 de mai

Revirada europèa per la justícia espanhòla. La Cort de Justícia de l’Union Europèa en Luxemborg a prononciat sa senténcia: l’elegit e presonièr politic catalan Oriol Junqueras ten l’immunitat coma eurodeputat. E mai la Cort Suprèma espanhòla lo condemnèsse a 13 ans de preson per sedicion, segon los jutges europèus Junqueras deviá èsser liberat de la preson preventiva lo 26 de mai quand foguèt elegit deputat europèu.
 
Segon lo president del tribunal, Koen Lenarts, Junqueras aviá drech d’assistir a la sesilha constitutiva del Parlament Europèu a Estrasborg. Per aquela rason, considèra que se la justícia espanhòla lo voliá manténer en preson preventiva, auriá degut demandar una comission rogatòria a l'eurocambra.
 
De soslinhar que las decisions de la Cort de Justícia de l’Union Europèa son pas executòrias, mas que ditz solament d’opinions e d’interpretacions del drech europèu que son contrenhentas. Ven ara a la Cort Suprèma espanhòla de prene las decisions oportunas per ajustar la situacion de Junqueras coma eurodeputat amb lo critèri que l'a exprimit uèi la Cort de Justícia de l’Union Europèa.
 
 
 
Lo tribunal espanhòl condemnèt Junqueras a 13 ans de preson e d’inelegibilitat lo 14 d’octòbre passat, quand èran encara en espèra de resolucion las questions prejudiciàrias que lo jutge president d’aquel tribunal, Manuel Marchena, avián formuladas a la Cort de Justícia de l’Union Europèa. Mas dins aquela meteissa senténcia se disiá que se daissava en suspension la condemnacion per inelegibilitat de Junqueras (non pas la de preson) en tot esperar la decision de la Cort de Luxemborg. Mas ara, la cort europèa especifica pas s’Espanha deu liberar Junqueras, e even als jutges espanhòls de prene una decision que s’ajuste al critèri que l'a fixat uèi lo TJUE.
 
Junqueras a reagit sus Twitter en demandant que s’anulle la senténcia e en exigissent la “libertat per totes”.
 
 
 
Sul pic, dins la sesilha d' uèi del Parlament de Catalonha, lo deputat Ruben Wagensberg a explicat la nòva e los deputats se son exclamats en cridant “libertat”. Esquèrra Republicana e totes los partits independentistas demandan que s’anulle sul pic la senténcia contra los presonièrs politics catalans.
 
 
De son caire, David Grosclaude a reagit sus Facebook. “Qu'ei ua bona novèla per la democracia en Euròpa”, çò a dich. E mai afirma “que se'n va temps que lo poder de Madrid e sia rasonable e comenci de compréner que la democracia a la J. Borell non pòt pas foncionar, pas mei que la democracia a la Rajoy o a la Vox! E los autes estats europèus, que disen? Tostemps muts? ”
 

 
 
 
Pertòca tanben Puigdemont e Comín
 
La senténcia europèa d'uèi ditz: “La Cort de Justícia de l’Union Europèa a declarat en primièr luòc qu’una persona que ven elegida al Parlament Europèu aquerís la condicion de membre d’aquela institucion tre la proclamacion dels resultats electorals, e per tant [Junqueras] benefícia de las immunitats reconegudas per l’article 9 del protocòl”.
 
Per tant, aquela decision pertòca tanben lo president en exili, Carles Puigdemont, e l’elegit Toni Comín, tanben exiliat. Los dos foguèron tanben elegits eurodeputats lo 26 de mai passat e an demandat a aquel meteis tribunal que lor siá permés d’exercir coma tals.
 
 
Quim Torra condemnat a l’inelegibilitat
 
Mentretant, qualques minutas puèi, la justícia espanhòla a condemnat lo president de la Generalitat de Catalonha en foncions a un an e mièg d’inelegibilitat car lo considèra colpable de desobesissença per aver refusat de levar un riban jaune del balcon del palais de la Generalitat. Torra poirà ara presentar un recors a la Cort Suprèma de Madrid.
 
A 13h30, Torra farà una compareissença publica davant los mèdias.
 
 
 
abonar los amics de Jornalet
 
 

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

"Tàrrega" Iagualda (PP.CC,)
4.

Càgum d'ena! ja tocava, tots a fora! I mai mes cap dins, ningú del procés ha fet res de 'il·legal , plantofada a l'estat opressor, i a totes, la cosa no els pot durar gaire.
Visca la Terra...Lliure!
L'Ernest, "El Tàrrega".

  • 0
  • 0
Pitaluga
3.

La (in)justicia española se ha quedado con el culo al aire.
Ara lo camin serà long e esquèr per se desfar de l’imperialisme espanhòl. Lo parlament europèu, que demanda la libertat del diputat Junqueras, es una causa. Mas la Comission e la Presidéncia que vòlon pas a tot pèrdre que se desrengue lo mercat, es quicòm mai. Quinas trapèlas preparan encara als catalans per ajudar lo nacionalisme espanhòl ?
Se fan pas res per normalizar las causas e balhar lor plaça als parlamentaris catalans, caldrà pausar de questions, per çò que los paridaris de la Republica catalana an amassat mai de voses que la lista EE-LV en França, un resultat qu’es estat vist coma trascendent.
Aquò vòl dire que los catalans cal pas que quiten de far pression per far restablir la democracia e obténer lo drech a l’autodeterminacion.

  • 6
  • 0
francesc palma
2.

Visca Junqueres e ERC !

  • 3
  • 0
Artur Quintana Font cmplirá lo La Codonyera (Aragon)
1.

Oc, la Cort Suprema Espanhola que interpretara a sa maniera la sentencia europea: Jonqueras poiria estre libre lo 26 de mai de 2032.

  • 8
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article