Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

Enebicion del pòrc, de l’alcòl, de se tocar las mans o de mostrar d’afeccion dins lo Ralli Dakar

La corsa automobila se ten ongan en Arabia Saudita, e l’organizacion de l’espròva a avertit los participants del comportament que devon aver per èsser pas detenguts

| Dakar Rally
Lo Ralli Dakar se tendrà ongan en Arabia Saudita, e l’organizacion a ja mandat als participants una tièra de recomandacions, o saique de menaças, per s’adaptar als diferéncias culturalas, e politicas, d’aquel país governat per un sistèma sòciopolitic e religiós extrèmament rigorista sonat wahhabisme.
 
Es atal que s’es anonciat que son enebits l’alcòl e la carn de pòrc e que los que ne prendrián “pòdon èsser enseguits en justícia”. Aquò cambiarà l’imatge qu’aviam de las vespradas ont los pilòts e lors esquipas manjavan de pòrc e bevián de cervesa après la jornada abans de se pausar.
 
Quant a las drògas, s’especifica que lor consum es “durament punit”, quitament amb la “pena capitala”.
 
 
Enebisson lo velós e los vestits ajustats
 
Mas la seccion qu’a causat mai d’estonament es que “tant los òmes coma las femnas se devon vestir en public amb discrecion en evitant lo velós estrech”. E mai s’especifica que “totas las femnas se devon cobrir las espatlas e los genolhs”.
 
 
E de se tocar las mans
 
Es tanben estonanta la seccion que parla del comportament en public ont se ditz que “se prene las mans o mostrar d’afection en public pòt venir ofensant”. D’efièch, la guida afirma que las demostracions publicas d’afeccion pòdon èsser “contràrias a la decéncia publica” e que pòdon doncas ocasionar “de detencions”.
 
Tanben cal far atencion als “produches culturals importats”, coma los DVD, libres o revistas, que devon pas aver cap de contengut pornografic ni mai erotic.
 
 
Lo salafisme saudita
 
Lo wahhabisme (de l’arabi  الوهابية‎, al wahhābiyya) es un movement fondamentalista qu’es vengut lo sistèma sòciopolitic oficial en vigor en Arabia Saudita. S’agís d’un sistèma religiós extrèmament rigorista, a causa de la cresença de son fondador que tot çò qu’apareguèt dins l’islam après las tres primièras generacions a partir del profèta èra innovator e corrompiá la fe. Per tant, lo wahhabisme preconiza d’utilizar sonque lo Coran e los Hadits coma font de la religion, e de se passar de quina autra nocion que siá portada per la tradicion. Se caracteriza tanben per sa volontat d’espandiment e, a l’ora d’ara, a estendut considerablament son influéncia amb la creacion de centres d’estudis e de mosquetas per tot lo Mond, finançats amb l’ajuda de las ressorsas economicas de la dinastia saudita. Tant Al Qaida coma l’Estat Islamic an lor font ideologica dins lo wahhabisme, que se coneis tanben amb lo nom de “salafisme saudita”.

 
 
 
 abonar los amics de Jornalet

 



 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Pitaluga
7.

"500 connards
Sur la ligne de départ,
500 gros cons
Dans leurs camions!"
Es la melhora definicion que s'es donada d'aqueles arlèris (del temps que Renaud èra Renaud).

  • 7
  • 1
francesc palma
6.

Manjar porc es pas bon per la salut del que so menja e per lo paure porc. Prendre alcool es dolent per conduir. Prendre drogas ja sabem qu' es dolent per la salut e per què s'enganchan. Anar vestits ajustats cresi qu' es pas bo e incomoda per a conduir una moto pel desert. E las altra paridas de los integristas, ni puta cas.

  • 4
  • 5
Gerard Cairon Florentin d Albigés
5.

Sèm aquí a nos tracassar per aquel paure monde que participan a n'aquel eveniment . E ben se pòdon pas beure d'alcòl, manjar de pòrc o furar de qualques jorns, tant pis per eles. Se caldriá demandar s'an un momenton soscat a la pertinencia de fons d'aquela mena de rambalh mediatic anti -ecologic. Pensem puslèu a totes aqueles obrièrs subre- expleitats, sens dreches, venguts ensajar de se ganhar la crosta dins de condicions inumanas dins aqueles países- luenh de l'agach mediatic....

  • 15
  • 0
Guilhem Pujol
4.

Quand fai cinc ans sortiguèt "Soumission" de Michel Houellebecq, que descriu lo mecanism progressiu de recuolada a dich de concessions gentilhètas a una morala integrista de mai en mai ofensiva, força soriguèron d'aquesta faula fantasierosa e trobèron que quichava un pauc. Malaurosament èra pas de sciença-ficcion o de provocacion galejaira, èra l'estricta descripcion d'un processus ara a l'obra e de sa seguida logica. L'espantanta docilitat dels organizaires del Paris Dakar de se plegar tan aisidament a las exigèncias de l'estat islamic saudian d'aplicar servilament e menimosament la charià en escambi del finançament de lor costosa joguinha d'enfants gastats es una prova de mai que lo Houellebecq quichava pas. Aquo marca-mal per la seguida e parli pas solament d'aquel rallye de richasses qu'en pus d'insolentar la misèria del mond fai sens problèma amic-amic amb una dictatura islamica sagnosa.

  • 22
  • 3
oksitanlaştıramadıklarımızdanmısınız Apraquital, tresena tenda ont se banhan nusas las zègas a negrenuèch apèi lo tuc còsta lo riu
3.

#2

Pel moment coma femna avetz cap de drech a la paraula ! Vòstra plaça es pas aqui e de far de comentaris !

Es atal que se passa et que se passarà se contunhatz d'èsser cèç,
I a realitats observablas!
Per l'ora obesís a ton òme e se sias pas maridada obesís a ton paire.
Se t'agrada pas, cambia de país !

  • 8
  • 12

Escriu un comentari sus aqueste article