Bandièra01 1180x150: La Passem

Actualitats

Quim Torra poirá èsser capdavantièr a las negociacions entre los govèrns espanhòl e catalan

Aquelas negociacions son previstas dins lo pache que l’a fach lo PSÒE amb ÈRC e que deuriá permetre deman a Pedro Sánchez d’èsser investit president del govèrn espanhòl

Lo president de la Generalitat de Catalonha en foncions, Quim Torra, que la Comission Electorala espanhòla a decidit de destituir, a lo sosten del Parlament de Catalonha, segon çò que manifestèt la sesilha extraordinària de la cambra catalana dissabte passat. En mai d’aquò, Torra serà  capdavantièr a las negociacions entre los govèrns catalan e espanhòl previstas dins lo pache que l’a fach lo Partit Socialista espanhòl (PSÒE) amb Esquèrra Republicana de Catalonha (ÈRC) e que deuriá permetre a Pedro Sánchez d’èsser investit president del govèrn espanhòl.
 
E mai Pedro Sánchez aguèsse pas la majoritat absoluda dins lo vòte d’investidura de dimenge passat, deman dimars se tornarà votar e una majoritat simpla li permetrà d’èsser investit president. I aurà pas pro de vòtes contraris car ÈRC a promés una abstencion en seguida d’un acòrdi signat amb lo PSÒE que compren una taula de negociacion bilaterala entre los govèrns espanhòl e catalan. Del costat catalan, serà lo president Quim Torra que dirigirà las convèrsas.
 
 
Assumís lo risc d’èsser detengut
 
Per quant a sa destitucion, Torra a declarat a la television catalana TV3 qu’a recebut la notificacion de la Comission Electorala, mas qu’i manca lo resumit dels faches e l’argumentari que li arribaràn probablament deman. Torra espèra que la justícia acceptarà las mesuras provisòrias que las an sollicitadas sos avocats abans que la senténcia que lo declara inelegible venga ferma. En mai d’aquò, a apondut que se mandarà una question prejudiciala a la Cort de Justícia de l’Union Europèa.
 
Dins l’ipotèsi que los jutges ordenen que siá detengut pels Mòssis d’esquadra (la polícia de la Generalitat), Torra a dich qu’a pas jamai demandat a cap de foncionari que refuse de complir un mandat judiciari: “Una causa es la responsabilitat dels foncionaris e una autra es la dels politicians”. Dins aquel sens, a dich net e clar qu’el e son grop politic defendon “d’idèas, e aquela defensa mena de còps a de sacrificis” en tot remembrar que i a d’elegits en preson e en exili.

 
 


 
abonar los amics de Jornalet
 
 

 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

"Tàrrega" Igualada (PP.CC.)
12.

Si ho podria ésser, però haurà d'ésser mes intel·ligent que fins ara.
Crec que d'això se'n diu diplomàcia, o intel·ligència, que falta farà si volen negociar amb tota aquella colla de...
Molta sort.
Visca la Terra...Lliure!
L'Ernest, "El Tàrrega".

  • 0
  • 0
francesc palma
11.

Mas se ten coneissament e non estorba las negociacions. Puigdemont es lo que lo manetja coma se fos una baldufa.

  • 3
  • 3
Ectòr Trega
10.

#1 Cossí dison aquò en francés ? Délit de sale gueule ?…

  • 7
  • 0
Diòp
9.

#8 Obé, jo, per exemple, que soi mei lèd que lo becut. Totun, de torrat, ne'n soi pas. Que'm gaha tostém la bitoquèra mès que'm soli trobar shens tròp de malaise ua companha un chic cèga qui'm la hè passar de las bonas mòdas, haha!

  • 1
  • 8
Ròdrigo Bigòrra
8.

#6 Adixatz de nau , nosautis en Gasconha , qu'avem hèra gòi de trufà'ns deths autes mès qu'avem sustot era fòrca d'acceptar qu'eths autes e's trufan de nosautis , bonna net e a mes !

  • 2
  • 9

Escriu un comentari sus aqueste article