Bandièra01 1180x150: Comuna de Tolosa

Actualitats

L’Irlanda del Nòrd reconeis enfin lo maridatge per totes

La manca de govèrn e lo transferiment de las competéncias a Londres an pogut evitar lo vèto dels unionistas nòrd-irlandeses qu’empediá aquela sòrta de nòças

| Sinn Fein
L’Irlanda de Nòrd a enfin reconegut, dempuèi diluns passat, la dobertura del maridatge als omosexuals, gràcias a una reforma que dobrís la pòrta a la celebracion de las primièras nòças en febrièr e qu’es fruch indirècte del long estancament politic e de la manca de poder executiu.
 
Davant l’encalatge de las negociacions per formar un govèrn en Irlanda del Nòrd, e amb las competéncias transferidas a Londres, lo parlament britanic aprovèt en julhet una tièra de cambiaments qu’establissián la data limit del 21 d’octòbre per espandir los dreches socials s’i aviá pas de pache politic.
 
Passat aquel relambi, intrèt en vigor una lei qu’estendiá los cases dins los quals una femna podiá avortar en assumissent una reforma de 1967 ja aplicada a Anglatèrra, Escòcia e Galas, e s’autorizèt las primièras nòças omosexualas. Dins aquel cas, la data fixada per l’intrada en vigor dels cambiaments èra lo 13 de genièr de 2020.
 
De remarcar que lo Parlament de Belfast aprovèt ja lo maridatge per totes en 2015 sus la proposicion del Sinn Féin, mas lo Partit Unionista Democratic (DUP) decidiguèt de metre un vèto a aquela nòva lei. Lo meteis an, la Republica d’Irlanda aprovèt la legalizacion de la dobertura del maridatge als omosexuals dins un referendum amb lo sosten del 62% dels vòtes.
 
 
 
 
<a href="https://www.jornalet.com/socis" target="blank"><img alt="abonar los amics de Jornalet" id="Abonar los amics de Jornalet" src="http://www.jornalet.com/imatges/images/SOCI.jpg" /></a>
 
 
<form action="https://www.paypal.com/cgi-bin/webscr" method="post" target="_top"><input name="cmd" type="hidden" value="_s-xclick" /> <input name="hosted_button_id" type="hidden" value="PSTPGYAHBJHCU" /> <input alt="Bouton Faites un don avec PayPal" name="submit" src="https://www.jornalet.com/imatges/images/fasetz-un-don-01.gif" style="border-width: 0px; border-style: solid;" title="PayPal - The safer, easier way to pay online!" type="image" /> <img alt="" border="0" height="1" src="https://www.paypal.com/fr_FR/i/scr/pixel.gif" width="1" /></form>
 

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Pitaluga
2.

Liberalisme triomfant! Los cambiaments societals son los amaga-vergonhas de la nullitat-nudetat del contracte social que son a desmontar dins totes los païses.

  • 2
  • 0
francesc palma
1.

Es clar que oc, Dieu los a fait e nosautres avem d' anar pas contra lo qu'el a fait .

  • 4
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article