Bandièra01 1180x150: La Passem

Actualitats

Veirem l’an que ven la cometa del sègle?

A la fin de 2013, se poiriá veire dins los dos emisfèris de la Tèrra la cometa ISON, que se prevei qu’arribe d’èsser mai brilhanta que la luna plena

Amb aquest imatge se descobriguèt la cometa ISON
Amb aquest imatge se descobriguèt la cometa ISON
2013 poiriá èsser un an remembrat per la vision d’una de las cometas mai brilhantas que se sián jamai vistas. S’agís de la cometa ISON, descobèrta per dos astronòms amators en setembre passat, quand s’acostava de l’orbita de Jupitèr. E an calculat qu’a una orbita gaireben parabolica que farà que se sarre fòrça del Solelh, a mens de dos milions de quilomètres, a la fin de novembre de l’an que ven. Alavetz, se se desintegrèsse, arribariá d’èsser visibla dins los dos emisfèris de la Tèrra en decembre de l’an que ven e al començament de 2014. E quitament poiriá èsser mai brilhanta que la luna plena.
 
Pasmens, en agost de l’an que ven, ja la cometa se serà sarrada pro del Solelh, aperaquí a 320 milions de quilomètres, per que comence de se formar la ròda, la coa caracteristica. Benlèu serà alavetz que se poirà predire melhor quala serà sa brilhacion.
 
La darrièra cometa que se vegèt dempuèi la Tèrra foguèt Lovejoy, en decembre d’arunan, dins l’emisfèri sud. Vaquí un vidèo amb l’imatge accelerat d’aquela cometa:

Etiquetas

Jornalet es possible gràcias al sosten economic e jornalistic dels legeires e benevòls. Se lo podètz sosténer en venent sòci dels Amics del Jornalet o de l'Associacion ADÒC, o tot simplament en fasent un don, atal contribuiretz a far un mèdia mai independent e de melhora qualitat.

Comentaris

Galèc Manchester
1.

La cometa deu sègle que la coneishem tots dejà, lo son nom que comença per O...

  • 0
  • 0

Escriu un comentari sus aqueste article